Podrška „Severnom toku 2“ iz Berlina: Ne mislimo ni da je pretnja za NATO

© Nord Stream 2/Akselь ŠmidtIzgradnja Severnog toka 2
Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Nemačke, kao i do sada, ima pozitivan odnos prema projektu „Severni tok 2“, očekuje njegov završetak i nastaviće da pruža političku podršku kompanijama koje u njemu učestvuju.

Na ovaj način je vlada u Berlinu odgovorila na pitanje poslanika Alternativa za Nemačku u Bundestagu.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu parlamenta, navodi se i da neće biti uzvratnih mera na sankcije SAD protiv „Severnog toka 2“.

„Vlada nema nameru da inicira razmatranje uzvratnih mera, diplomatskih sankcija, zabrana na ulazak odgovornima za sankcije protiv ’Severnog toka 2‘“, navodi se u odgovoru.

Vlada ostaje pri stavu da od takvih mera nema koristi, navode u Berlinu i podsećaju da se kontramere mogu uvoditi samo ako su usaglašene sa EU.

Nemačka vlada, kako se ističe, protiv je ekstrateritorijalnih sankcija, u koje spadaju i one protiv „Severnog toka 2“.

Takođe, nemačka vlada ne smatra da je njena politika u odnosu prema projektu „Severni tok 2“ pretnja za NATO.

„Federalna vlada ne deli stav da je nemačka politika prema projektu ’Severni tok 2‘ opasnost za NATO.“

„Severni tok 2“

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala