Tramp o virusu korona: Kina pogrešila i htela da sakrije grešku

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Donald Tramp tokom intervjua za televiziju Foks njuz
Američki predsednik Donald Tramp tokom intervjua za televiziju Foks njuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je Kina u situaciji sa pojavom virusa korona napravila grešku i pokušala da je sakrije.

Tramp je, govoreći o virusu korona, rekao da je on došao iz Kine.

„Trebalo je odmah da ga zaustave, ali oni to nisu uradili. Možda se radi o nekompetentnosti... Iz nekog razloga oni to nisu uradili. Mi moramo da razjasnimo šta je bio uzrok tome“, naveo je Tramp za televiziju „Foks njuz“.

„Mislim da su oni (Kina) napravili užasnu grešku i nisu hteli da je priznaju. Hteli smo da dođemo (u Kinu da istražimo). Oni nisu hteli da nas puste. Čak su i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) doveli u zabludu. Oni su to priznali, ali mnogo kasnije, a ne odmah. Moje mišljenje: napravili su grešku i pokušali da je sakriju“, naglasio je Tramp.

Prema njegovim rečima, najgore što su učinile kineske vlasti bilo je to što su „zabranile ulazak u Kinu, ali nisu zabranile ulazak (Kineza) u SAD i širom sveta“.

„U pravo vreme dobili smo izveštaj o tome šta se tačno dogodilo. Mislim da će biti veoma detaljan (izveštaj)“, dodao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije da postoji značajan broj čvrstih dokaza da je virus korona potekao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Le Juičeng je u intervjuu za En-bi-si 29. aprila  izrazio žaljenje što „neki političari koriste virus da bi oklevetali Kinu“. On je istakao da Peking „nije krio nikakve informacije“ o virusu korona.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 3,56 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 248 hiljada ljudi. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala