Sirijski PVO odbija raketni napad Izraela iznad Alepa

© AP Photo / Ariel SchalitIzraelski avion
Izraelski avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski sistemi protivvazduhoplovne obrane odbijaju su napad Izraela iznad provincije Alep, saopštila je sirijska državna agencija SANA.

„Naši PVO sistemi odbijaju agresiju Izraela na nebu iznad provincije Alep“, navodeno je u saopštenju.

Meta raketnog napada je bio jedan od istraživačkih centara u provinciji.

Drugi detalji nisu navedeni.

Izrael ne komentariše pisanja sirijskih medija.

Agencija SANA ranije je saopštila da je izraelska vojska u petak izvela još jedan raketni napad na južne oblasti Sirije.

Izraelska vojska redovno raketira objekte u Siriji, a svoje postupke objašnjavaju namerom da spreče da savremeno naoružanje padne u ruke neprijatelja. Prvenstveno, reč je o libanskom pokretu „Hezbolah“, koji ratuju u tom regionu na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

Između Sirije i Izraela ne postoje diplomatski odnosi, a države su u ratu od svog nastanka. Konkretno, zemlje su u dugogodišnjem sukobu zbog statusa Golanske visoravni. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je okupirao Golansku visoravan, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

Pripadnost te visoravni glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala