Rusija za sada samo posmatra tok međunarodne donatorske konferencije

CC0 / Pexels / Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija
Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija učestvuje u akciji za prikupljanje sredstava za borbu protiv pandemije virusa korona u vidu posmatrača i želi uspeh učesnicima te akcije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
„Planiramo da za sada učestvujemo u tom događaju u svojstvu posmatrača. U svakom slučaju želimo uspeh učesnicima. Rusija je pozdravila samu inicijativu, koja se odvija pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije uz učešće Evropske komisije i podršku 'grupe 20', o čemu je nedavno govorio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov“, istakao je Čižov.

Danas je otvorena međunarodna donatorska video-konferencija namenjena prikupljanju sredstava za razvoj vakcine protiv novog virusa korona. Sredstva će se prikupljati do 24. maja. Njeni organizatori bili su Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Norveška, Saudijska Arabija, Francuska i Japan. Pored toga, osam učesnika su partneri tog događaja, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, Fondaciju Bila i Melinde Gejts i Globalnu alijansu za vakcine i imunizaciju.

Cilj akcije je da se sakupi najmanje sedam i po milijardi evra za potrebe razvoja vakcine. S tim u vezi, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u toku konferencije istakao da je za potrebe razvoja sredstva za lečenje i obuzdavanje pandemije potrebno najmanje „pet puta veća suma“.

Evropska komisija već je objavila da je spremna da izdvoji milijardu evru za globalni odgovor pandemiji, iako u planirana sredstva ulazi sav novac koji je EK izdvojila od početka pandemije za različite medicinske programe na teritoriji EU.

Srbija će donirati dva miliona dolara od čega milion na ispitivanje vakcine, a milion za Svetsku zdravstvenu organizaciju kako bi se ojačali zdravstveni sistemi širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala