Putnici na letovima Moskva-Peking obavezni da dokažu odsustvo virusa korona

© REUTERS / HUIZHONG WUPutnici sa zaštitnim maskama na aerodromu u kineskom Harbinu
Putnici sa zaštitnim maskama na aerodromu u kineskom Harbinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi putnici koji lete iz Moskve u Peking biće od 8. maja dužni da podnesu potvrdu o odsustvu virusa korona (patogen kovid 19), navodi se u saopštenju zvaničnog naloga kineske ambasade u Rusiji na društvenoj mreži Vičat.

Uprava civilnog vazduhoplovstva Kine naložila je da se dostavljaju potvrde putnika na letovima koje obavlja „Er Čajna“.

Testovi bi trebalo da se rade u šest institucija u Moskvi i Sankt Peterburgu, a njihov spisak ambasada je objavila 30. aprila. Istovremeno, testiranje mora biti izvršeno najkasnije 120 sati pre ukrcavanja na avion.

„Ambasada još jednom upozorava građane koji se vraćaju kući avionima kompanije ‘Er Čajna’ da se obavezno testiraju u jednoj od ovih šest medicinskih ustanova i predoče pismenu potvrdu o tome zbog registracije za let“, naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine od 28. marta zabranilo je strancima sa važećim vizama da ulaze u zemlju. Trenutno su redovni letovi između Rusije i Kine obustavljeni, ali Peking izvozi svoje građane.

U Kini, gde je zaustavljeno širenje epidemije, uglavnom se registruju uvezeni slučajevi zaraze među građanima koji se vraćaju u svoju zemlju.

Pandemija kovida

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik bolesti virus korona. Bolest je kasnije dobila zvaničan naziv kovid 19.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 3,56 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 248 hiljada ljudi.

U Kini je do danas otkriveno 82.880 potvrđenih slučajeva infekcije novom vrstom virusa korona, 77.766 ljudi je otpušteno iz bolnica, a 4.633 je umrlo.

Rusija je na sedmom mestu po broju zaraženih. U zemlji je kovid 19 dijagnostikovan kod 134.687 ljudi, od kojih je izlečeno više od 16 hiljada. Od bolesti je umrlo 1.280 osoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala