Lažni državni udar u Kataru /video/

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaNeboderi u jednoj od centralnih ulica glavnog grada Katara, Dohi.
Neboderi u jednoj od centralnih ulica glavnog grada Katara, Dohi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz Katara su jutros stigle glasine da je pokušan vojni puč. Na snimcima sa društvenih mreža mogla se čuti pucnjava i eksplozije. Međutim, ove informacije su demantovali u ambasadi Katara u Moskvi.

„Ti snimci su montirani, lažni“, rekao je ambasador Katara u Moskvi Fahad Bin Muhamed el Atija.

Dopisnik Sputnjika iz Dohe, nakon posete rejonu gde se nalazi kraljevski dvorac, javio je da je situacija mirna i da ništa ne pokazuje da je pokušan državni udar.

Prvobitno je bilo saopšteno da je izveden teroristički napad. Međutim, mediji su kasnije javili da je u toku pokušaj vojnog udara.

Navodno, pokušaj udara je mogao biti povezan sa borbom protiv korupcije. Emir Katara Tamim Bin Hamad el Tani je naložio da se pokrene postupak protiv jednog broja katarskih biznismena i političara.

Opet navodno, zbog istrage koja je pokrenuta protiv njega, bivši katarski premijer Hamad bin Jasim bin Jaber Al Tani pokušao je svrgnuti aktuelnog emira.

Prema nekim informacijama, istraga je pokrenuta pod pritiskom Vašingtona. Ranije su američke vlasti saopštile da se „Katar sumnjiči za korupcionaške šeme“, uz pomoć kojih je Doha dobila pravo organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

U isto vreme, saudijski mediji pišu da su vlasti Katara navodno naložile da se „sakriju informacije o pokušaju državnog udara u zemlji“.  Navodno, zvanična Doha je naložila da se pokrene krivični postupak protiv svojih državljana koji objave na društvenim mrežama snimke o ekslozijama i pucnjavi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala