Pružanje humanitarne pomoći postalo talac politike: Ruska ambasada o blokadi u BiH

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijeRuski stručnjaci dezinfikovali VMA
Ruski stručnjaci dezinfikovali VMA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu reagovala je na blokadu ruskog humanitarnog konvoja na granici BiH pozivom da pružanje humanitarne pomoći ne bude talac politike.

Ruski humanitarni konvoj trebalo je da ode prvog maja u Mostar na poziv Dragana Čovića, predsednika Doma naroda Skupštine BiH, koji je i lider HDZ, kako bi pomogao u dezinfekciji zdravstvenih ustanova zbog virusa korona. Međutim, zaustavljen je na granici, a Sarajevo je blokadu obrazložilo time da „strane vojne sile ne mogu da uđu na teritoriju BiH bez saglasnosti“, iako se radi o humanitarnom konvoju koji je već bio u Republici Srpskoj.

Ruski vojni stručnjaci zaustavljeni na granici: Zabranjen im ulazak u BiH

Ambasada Ruske Federacije reagovala je na to saopštenjem da „sa nedoumicom prati reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine“ na molbu o pružanju pomoći u vezi s obezbeđenjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prelaza BiH, u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

„Ne može se reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima koji tu pomoć traže, postalo talac političkih kontradikcija. Razvija se situacija u kojoj politika (!) radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti“, navode iz ruske Ambasade u Sarajevu.

Ruski vojni stručnjaci krenuli u borbu protiv korona virusa u Srbiji - Sputnik Srbija
Sarajevo zabranilo Rusima da uđu u BiH, pa je za to okrivilo – Rusiju

Kako dodaju, „paradoks je u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć, još pre mesec dana isto tako glasno su negodovali što je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku“.

„Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH, jer je tamo bila zatražena. Sećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je ’svaka pomoć dobrodošla‘. Dakle, ispada da ipak nije? Insinuacije da ruski medicinski radnici stižu „iz sasvim drugih razloga“ odbijamo smatrajući da su neosnovane i zlonamerne, što nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih, inače, su se izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine“, navode iz Ambasade Ruske federacije.

Šefik Džaferović - Sputnik Srbija
Džaferović dao do znanja da BiH nije potrebna ruska pomoć u borbi protiv korone

Ambasada podvlači da „Rusija nikome ništa ne nameće“.

„Bosna i Hercegovina je suverena država, koja samostalno donosi odluke. Međutim, čisto ljudski, hteli bismo da politika ipak promeni mišljenje, te da dopusti stručnjacima da rade ono što moraju u sadašnjoj situaciji, to jest da spasavaju živote bez ikakvog povezivanja sa entitetima, nacionalnom pripadnostima, te ličnim preferencijama“, zaključuju iz Ambasade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala