Moskva: Odluka Vašingtona ne znači nepopravljivu štetu za SZO

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
To što je Amerika prekinula finansiranje Svetske zdravstvene organizacije neće joj naneti neku nepopravljivu štetu, smatra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin.

„U ovom momentu je prilično teško proceniti gubitke SZO zbog odluke američke administracije. Naravno, organizacija će pretrpeti gubitke, ali teško da će njenom budžetu biti naneta nepopravljiva šteta“, uveren je Pankin.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa optužuje SZO da nije dovoljno efikasno reagovala na izbijanje epidemije virusa korona i zbog toga je Tramp krajem aprila doneo odluku da se obustavi finansiranje organizacije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je nagovestio da postoji mogućnost da to bude i trajna odluka.

Obavezan doprinos SAD budžetu SZO iznosi oko 120 miliona dolara, ili 22 odsto svih obračunatih uplata. Američki fondovi i druge nevladine organizacije su najveći dobrovoljni donatori SZO. S druge strane, Sjedinjene Američke Države ostaju glavne neplatiše — njihov dug prema SZO iznosi oko 200 miliona dolara.

Prema rečima Pankina, sredstva koja su obuhvaćena odlukom američke administracije su dobrovoljne donacije, koje u ovom slučaju iznose 656 miliona dolara.

Ukoliko bi SAD prekinule i sa obaveznim doprinosima, to onda povlači sa sobom gubitak prava glasa u Svetskoj zdravstvenoj skupštini, najvišem organu SZO, koji donosi odluke, naveo je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

„SAD nisu najavile izlazak iz SZO, a gubitak uticaja im očigledno nije u interesu“, istakao je Pankin.

Uz napomenu da je Amerika i najveći dužnik SZO, Pankin je rekao da se neki konkretniji stav organizacije prema odluci Vašingtona može očekivati na zasedanju Svetske zdravstvene skupštine, koja će početi 18. maja u onlajn formatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala