Korona „potapa“ akcije naftnih kompanija

Pratite nas
Pandemija virusa korona izazvala je pored zdravstvenih problema i ekonomske, koji su se poput epidemije proširili na sve segmente privrede.

Negativne posledice u naftnom sektoru dodatno su pojačane zbog martovskog neuspeha dogovora kartela OPEK sa Rusijom i ostalim zemljama nečlanicama ove asocijacije oko kontrolisanja cene nafte smanjivanjem proizvodnje i prodaje.

Kompanijski tromesečni izveštaji firmi iz petrolejskog sektora već nagoveštavaju razmere štete koje će korona virusa napraviti. Jedna od najvećih multinacionalki iz ovog sektora, naftna kompanija „Britiš Petroleum“ objavila je smanjenje dobiti za dve trećine u prvom tromesečju, a Rojal Dač Šel će po prvi put smanjiti dividende od Drugog svetskog rata. Neke kompanije još nisu objavile rezultate svog poslovanja u period januar – mart 2020. godine a neke minuse skrivaju u pozitivnim pokazateljima – na kojima smanjena proizvodnja, promet i zarada još nisu ostavile traga.

O tome kako će istorijsko pojeftinjenje nafte, neizvesna situacija po pitanju buduće tražnje i cena uticati na vrednost akcija i samih kompanija iz naftnog sektora, kako će se to reflektovati na ekonomske situacije u matičnim zemljama, globalnu privredu i svetske berze u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nenadom Gujaničićem, glavnim brokerom investicionog društva Momentum Securities.

Energija Sputnjika Nenad Gujaničić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala