Hoće li i kada Evropljani ponovo putovati

CC0 / piksabej / Pasoš
Pasoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema procenama stručnjaka, turisti iz Nemačke i Velike Britanije usled pandemije kovid 19 ne mogu očekivati putovanja pre sredine juna, a možda ni pre jeseni. Dok su turski hotelijeri u očaju zbog ovakvih prognoza, engleski državljani bi mogli nakon letovanja da provedu dve nedelje u kućnom karantinu, prenosi „ATOP”.

Prema pisanju moskovskog Udruženja turističkih agencija, „ATOP”, stručnjaci pokušavaju da prognoziraju kada bi državljani različitih zemalja ponovo mogli da putuju.

Kako se navodi, nemačke vlasti su zbog vladajuće pandemije virusa korona produžile zabranu ograničenja putovanja do 14. juna. Prema izjavi nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, vlada ove zemlje već je evakuisala iz inostranstva oko 240.000 građana i ovakva „operacija ne bi se mogla ponovo sprovesti na leto”.

Istovremeno, on se nije izjasnio da li će nakon ovog datuma, Nemci moći da otputuju na letnji odmor u Tursku, Grčku, a naročito Italiju.

Turski hotelijeri u očaju zbog odluke nemačkih vlasti

Nemački list „Špigl”, pozivajući se na svoje izvore, piše da je vlada, koja je u početku saopštavala da će međunarodni saobraćaj biti obustavljen do 3. maja, ostavila otvorenim pitanje hoće li za vreme letnjih odmora uopšte biti moguća putovanja u inostranstvo.

Prema proceni Nemačke turističke asocijacie (DRV), ovakva odluka federalnih vlasti „ubija” ovogodišnju sezonu, jer u uslovima „otvorenog datuma”, Nemci neće rizikovati da rezervišu putovanja čak ni u julu i avgustu.

© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaPrazno letovalište u Turskoj
Hoće li i kada Evropljani ponovo putovati - Sputnik Srbija
Prazno letovalište u Turskoj

Po mišljenju DRV, stav vlade je signal da je uspostavljanje uobičajenog načina života u julu ili avgustu malo verovatno.

Prema navodima, ranije je državni sekretar za turizam u nemačkoj vladi Tomas Barajs, upozorio Nemce da će ove godine „moći da putuju samo u okviru granica svoje zemlje”.

Zbog ovakvih vesti iz Nemačke, turski hotelijeri već su u očaju. Njima predstoji novo vraćanje avansnih uplata, a samo prošle godine, Antalija je primila 1,2 miliona „aranžmanskih” turista iz Nemačke.

U Velikoj Britaniji nakon plaže - karantin

Turističke agencije u Velikoj Britaniji, rukovodeći se smernicama Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, otkazale su sva putovanja u letovališne centre u inostranstvo zaključno do 11. juna. Prvobitno, taj datum je bio 14. maj, a za 15. maj bili su predviđeni letovi za Majorku.

Turisti na plaži u tuniskom letovalištu Sus, četiri dana nakon terorističkog napada - Sputnik Srbija
Češki model — rešenje za letovanje ove godine?

Prema saopštenju britanskih medija, na turističkom tržištu nisu uvereni da će se inostrana putovanja obnoviti i od 12. juna. Prema proceni britanskih vlasti, granice mnogih evropskih zemalja će sredinom juna još biti zatvorene.

Pored toga, britanske turiste očekuje još jedan izazov. U maju je planirano uvođenje obaveznog dvonedeljnog karantina za sve, koji su se vratili u zemlju iz inostranstva.

Trenutno se ne sprovode nikakve zdravstvene provere putnika koji pristižu u zemlju, ali već za nekoliko dana, kako pište „Independent”, sve se može promeniti.

Zatvoreni Terminal C aerodroma Šeremetjevo - Sputnik Srbija
Ruski senator: Ništa od odmora u inostranstvu ove godine

Kako je izjavio ministar saobraćaja Velike Britanije Grant Šaps, karantin „može pomoći u sprečavanju drugog talasa infekcije i smrti”.

Prema analitičarima, uvođenje obaveznog karantina će naglo smanjiti potražnju za inostranim putovanjima, jer će onih, koji će po povratku s letnjeg odmora želeti da ostanu u kućnom karantinu dve nedelje, biti jako malo.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala