Erdogan opet preti Asadu

© AP Photo / Murat Kibritoglu/DHAKolona turske vojne tehnike u provinciji Idlib
Kolona turske vojne tehnike u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara nema nameru da trpi napade vladinih snaga i terorističkih organizacija na severozapadu Sirije.

„Više nećemo trpeti napade kojim se krše naše dogovori o zoni bezbednosti (na severu Sirije). Ako režim i teroristička organizacija ne budu stavljeni pod kontrolu, mi ćemo preduzeti korake“, izjavio je Erdogan u obraćanju naciji.

Rusko-turski sporazum oko Idlib

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Podsetimo, situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala