Vučić: Kraj vanrednog stanja u Srbiji na Đurđevdan

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto u sredu, na Đurđevdan.

Vučić je najavioda bi vanredno stanje, a time i policjski čas mogli biti ukinuti od četvrtka, nakon što ta odluka bude objavljena u Službenom glasniku, a prethodno usvojena u Skupštini.

Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas i angažman vojske u civilne svrhe.

Vučić je, u “Hit tvitu“, rekao da su ispunjena dva uslova: jedan da imamo sedam dana ispod 5 odsto rasta potvrđenih slučajeva kovid 19, a drugi - da je manji broj ljudi na respiratorima.

“Imamo i jedno i drugo, kumulativno stečene uslove”, konstatovao je on.

Ukazao je da očekuje da će sutra vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazlozeno mišljenje i stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke i njega odluka ide na Skupštinu.

“Trebalo bi da se nađe u Skupštini na Đurđevdan, u sredu. Čim bude objavljena, ukida se policijski čas, a to bi trebalo da bude učetvrtak", objasnio je on.

Od tada, poručuje, sve je na odgovornosti građana.

Rekao je da zna da je građanima bilo teško što su morali da provedu više vremena u kići, što nisu mogli da se bave svim aktivnostima koje upražnjavaju, ali i naglasio da je to bio jedini način da sačuvamo naše roditelje, i čak nekada one mlađe.

„Mislim da smo najvećim delom uspeli. Zato je sada bitno da što pre krenemo. Ušli smo u pucanj za ubrzani ekonomski oporavak. Da ne kasnimo u odnosu na druge, da probamo na vreme da to uradimo, a ujedno ne ugrozimo ljude“, kazao ej on.

Epidemiolog Predrag Kon je naglasio da ukidanje vanrednog stanja ne znači da je kraj epidemije i pandemije i da će i dalje na snazi ostati određene vanredne mere.

Uskoro opširnije...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala