Venecuelanska vojska u stanju borbene gotovosti nakon neuspelog pokušaja napada

© AP Photo / Ariana CubillosVojska Venecuele spremna za odbranu
Vojska Venecuele spremna za odbranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružane snage Venecuele nalaze se u stanju borbene gotovosti nakon neuspelog pokušaja napada kolumbijskih militanata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Venecuele.
„Sve vojne jedinice na teritoriji zemlje su u stanju borbene gotovosti. Spremni su da momentalno reaguju na bilo koju pretnju. Potvrđujemo apsolutnu vernost predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru i dužnost da garantujemo suverenitet i nezavisnost države“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je za vreme operacije zaplenjeno oružje, a da se deo tog oružja koristio za vreme pokušaja državnog prevrata 30. aprila 2019. godine.

Dodaje se da venecuelanska vojska nastavlja potragu za oružjem u vodi, koje bi moglo da bude tamo, jer se jedan od čamaca prevrnuo. Takođe se patrolira u obalskim regionima kako bi se pronašle osobe umešane u napad.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Venecuele Nestor Reverol izjavio je da je jutros pred zoru grupa naoružanih ljudi pokušala da izvrši invaziju u Venecuelu preko lučkog grada Gvaira, do kojeg je došla čamcima-gliserima.

On je rekao da su venecuelanske snage uspele da savladaju napadače, za koje je rekao da su došli iz susedne Kolumbije, ne precizirajući njihov identitet.

Situacija u Venecueli

Nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Osim toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala