Ruski virusolog ocenio posledice održavanja vojne parade u Belorusiji

Pratite nas
Beloruse treba odvratiti od plana da prisustvuju Paradi pobede, nema nikakvog herojstva u tome, to je kao pir u vreme kuge, izjavio je vodeći istraživač ruskog Centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Viktor Laričev u intervjuu  za radio-stanicu „Govori Moskva“.

Prema rečima Laričeva, biće teško zabraniti stanovnicima Belorusije da idu na paradu, ali je neophodno odgovoriti ih od toga.

„Naravno, nema nikakvog herojstva u održavanju parade, to je kao pir u vreme kuge“, smatra virusolog.

On je skrenuo pažnju na to da je starijim građanima u Rusiji ograničeno kretanje, što je rezultiralo niskim stepenom obolevanja od kovida 19 među onima koji imaju preko 65 godina.

„Zbog toga je, možda, i smrtnost niska. Ukoliko ograničite ljudima boravak u grupama, to će pomoći u borbi sa epidemijom, te se, naravno, podrazumeva da je bolje ne održavati masovne manifestacije za vreme epidemije“, pojasnio je Laričev.

Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Zašto se Lukašenko nije testirao na kovid 19

On je takođe istakao da na paradi neće sve nositi zaštitne maske, što će povećati rizik od koronavirusne infekcije.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da nije moguće odlaganje vojne parade povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu bez obzira na pandemiju virusa korona jer hiljade ljudi želi da parada bude održana.

Prema podacima zabeleženim u subotu, broj osoba obolelih od virusa korona u Belorusiji je za 24 časa porastao za 911 i dostigao 15.828 slučajeva obolelih. Od početka pandemije preminulo je 97 osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala