Rusija omogućila stranim državama pristup obrazovnim resursima za obuku lekara

© Foto : Press-služba universiteta imeni M.I. Sečenova / Uđi u bazu fotografijaLekari u zaštitnim odelima odeljenju bolnice "Sečenov" za lečenje pacijenata od virusa korona
Lekari u zaštitnim odelima odeljenju bolnice Sečenov za lečenje pacijenata od virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je drugim zemljama, na njihov zahtev, omogućila pristup obrazovnim resursima za prekvalifikaciju lekara za borbu protiv novog virusa korona, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

On je istakao da se u Rusiji primenjuje čitav niz mera za prekvalifikaciju lekara koji leče pacijente obolele od kovida. Osim toga, usaglašen je dokument za organizaciju medicinske pomoći ─ metodološke preporuke. Zatim su se ovom poslu pridružili univerziteti, koji su održali video-predavanja o respiratornoj podršci i postupcima reanimacije.

„Objavljen je ceo paket informativnih i obrazovnih resursa koji su, najpre, omogućili lekarima preusmeravanje na druge prioritetne poslove. To je bio veoma brz, do sada neviđen korak, posle čega su nam se obratile kolege iz drugih zemalja, koje veoma dobro vladaju ruskim jezikom i zamolile da im omogućimo pristup obrazovnim materijalima, što smo i učinili. Te zemlje sada mogu da se upoznaju sa svim raspoloživim obrazovnim materijalima putem našeg sajta“, objasnio je Muraško.

Drugi talas kovida 19 ─ ukoliko se ne stvori kolektivni imunitet

Odgovarajući na pitanje u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“ da li će ukidanje ograničavajućih mera izazvati pojavu novog talasa obolelevanja od virusa korona, Muraško je rekao da tu mogućnost ne treba isključiti ─ ukoliko se ne izgradi kolektivni imunitet.

Takođe može doći i do još jednog vrhunca. Virus će u svakom slučaju cirkulisati još neko vreme, precizirao je ministar.

„Pasoš za imunitet“

Ministar je takođe ocenio da neće biti teško da se u Rusiji uvede „pasoš imuniteta“ za virus korona i dodao da bi se svi podaci o obolelim pacijentima unosili u sistem.

„U Rusiji postoji takav dokument, kao sertifikat vakcinacije, međutim, vakcine protiv korone za sada nema, stoga neke zemlje, kao na primer Nemačka i Kina, predlažu da se uvede takozvani pasoš za imunitet, gde bi bilo naznačeno da li je osoba preležala kovid 19 ili nije. Ne vidim problem da se u Rusiji pojavi takav dokument“, rekao je on.

On je dodao da je u Rusiji za samo nedelju dana napravljen novi program koji registruje svaku osobu zaraženu koronom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala