Ruski poslanik: Belorusija izabrala švedski model, cilj ─ stvaranje kolektivnog imuniteta

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPravoslavlje u Belorusiji
Pravoslavlje u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusija je odabrala drugačiji pristup borbi protiv virusa korona, jer teži da se u najkraćem mogućem roku među stanovništvom formira kolektivni imunitet, a ispravnost mera koje preduzimaju vlasti te zemlje moći će da se proceni do jula, smatra član Odbora za zdravstvenu zaštitu Državne dume Rusije Aleksej Kurinij.
„Belorusija je, poput Švedske, odabrala malo drugačiji pristup u borbi protiv epidemije. Beloruske vlasti su donele takvu odluku kako bi većina stanovništva preležala koronavirusnu infekciju i da bi se za kratak vremenski period pojavio kolektivni imunitet koji svi čekaju ─ to je razlog zbog kojeg nisu uveli karantin ili polukarantinske mere“, ocenio je on.

Kurinij je dodao da je cilj Belorusije da u naredna tri meseca izađe iz epidemije tako što će stanovništvo stvoriti kolektivni imunitet na virus korona.

„Belorusija je odlučila da ne žrtvuje ekonomiju i da ne uvodi žestoke mere stanovništvu, izuzev, koliko sam razumeo, starijim ljudima. Ta zemlja će pokušati da u najkraćem roku – u naredna tri meseca, izađe iz epidemije zahvaljujući imunitetu koji će se izgraditi“, precizirao je on.

Poslanik je rekao da ne niko ne može da zna da li će ta taktika biti uspešna ili ne i dodao da je primenjuje nekoliko zemalja.

„Smatram da ćemo otprilike do jula shvatiti da li su ispravno postupali ili ne“, zaključio je on.

Ranije je Svetska zdravstvena organizacija preporučila Belorusiji da preduzme oštrije mere u borbi protiv širenja virusa korona – da uvede karantin u zemlji, a možda i policijski čas.

Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Od korone će oboleti oni koji su juče pili, a danas puše

Uprkos tome, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da nije moguće odlaganje vojne parade povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu bez obzira na pandemiju virusa korona, jer hiljade ljudi želi da parada bude održana.

Prema podacima zabeleženim u subotu, broj osoba obolelih od virusa korona u Belorusiji je za 24 časa porastao za 911 i dostigao 15.828 slučajeva obolelih. Od početka pandemije preminulo je 97 osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala