Popuštanje mera: Kad i šta počinje da radi

© Tanjug / TANJA VALICRed ispred prodavnice u Beogradu
Red ispred prodavnice u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije donela je odluku da od ponedeljka, 4. maja, ponovo mogu da rade restorani i kafići.

Otvaranje tržnih centara počinje od 8. maja, dok će potpuno otvaranje Aerodroma Nikola Tesla i za komercijalne letove biti 18. maja.

Pored toga, od sutra, 4. maja, ponovo će početi da radi javni gradski prevoz u pojedinim gradovima, te međugradski i železnički prevoz putnika.

Tako od ponedeljka počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, a od 8. maja i javni prevoz u Beogradu i Nišu, uz poštavanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Takođe, od pre nekoliko dana parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, dok će tržni centri svoja vrata otvoriti 8. maja.

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama.

Avio-prevoz se obnavlja od 18. maja.

Do ukidanja vanrednog stanja na snazi ostaje svakodnevni policijski čas od 18 sati do pet ujutru.

Restorani i kafići moći će sutra da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

U beogradskim lokalima za vikend traju pripreme za početak posla, pa su juče zaposleni u pojedinim restoranima čistili podove, prozore, bašte, razmeštali stolove i stolice, tako da gosti budu na propisanom odstojanju jedni od drugih.

Železnički saobraćaj

Nadležni za železnički prevoz putnika su spremni i, kako kažu, preduzeli su sve mere dodatne zaštite, kako putnika, tako i voznopratnog osoblja.

Pripreme su podrazumevale dodatno čišćenje vozova i dezinfekciju podova, metalnih i staklenih površina, odnosno svih površina sa kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja, kao i dodatne pripreme voznih sredstava u pogledu vidnog obeležavanja i definisanja pravila kretanja putnika kroz voz, kao i pravila prilikom ulaska i izlaska putnika.

Voznopratno osoblje nosiće zaštitne maske i rukavice i u svakom vozu će biti dovoljan broj konduktera koji će usmeravati putnike i davati sve potrebne informacije prilikom putovanja.

Putnici su dužni da tokom putovanja, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19, nose zaštitne maske i rukavice na pravilan način jer će im jedino tako biti omogućeno da putuju, odnosno da uđu u voz, i da drže bezbednu distancu.

Na svim putničkim blagajnama, takođe, biće istaknuta uputstva i pravila ponašanja putnika i zaposlenih za vreme trajanja opasnosti od širenja zarane bolesti kovid 19.

Javni prevoz u Beogradu po fazama

Javni prevoz u Beogradu krenuće nešto kasnije, u petak, 8. maja, i odvijaće se po fazama, od kojih prva podrazumeva da će se prevoziti isključivo zaposleni, a propisano je ukupno oko 20 pravila o ponašanju putnika.

Osim obaveznog nošenja zaštitine opreme poštovati i socijalna distanca, te da će se ulaziti na jedna vrata i to po principu jedan po jedan.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne.

Na duplim sedištima moći će da sedi samo po jedna osoba, a mesta će biti označena nalepnicama, a nalepnica će biti i na podu vozila i označavaće mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mera, označavanje se vrši i na stajalištima gde se mogu videti iscrtane crvene tačke.

Počinju da rade vrtići i preduzeća

U ponedeljak 11. maja, počnu sa radom i vrtići i moraće da se poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama.

Osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mera da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava.

Nakon prvomajskih praznika većina preduzeća u Srbiji koja su zbog korone "pauzirala" sa proizvodnjom nastavlja da radi pa će se u narednim danima i nedeljama u fabričkim halama povećavati broj radnika.

Nakon nedavnog relaksiranja mera, oko 400 kompanija ponovo je počelo da radi, na posao u ta preduzeća se vratilo do 1. maja oko 42.000 radnika, a na svom radnom mestu je i dve trećine preduzetnika u Srbiji, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala