Kupanje u Crnoj Gori najverovatnije od 18. maja, uz poštovanje distance

Pratite nas
Kupališta na crnogorskom primorju mogla bi biti otvorena 18. maja, a Morsko dobro, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, pripremiće set mera kako bi gostima bila omogućena zdravstvena bezbednost.

To je za „Vijesti“ kazao direktor „Morskog dobra“ Predrag Jelušić, istakavši da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica - umanjenje zakupnina i plaćanja u 12 rata.

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a Jelušić kaže da procene govore da će zbog pandemije korona virusa biti u funkciji 18. maja.

„Kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a zasada je procjena da će to biti 18. maja. Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom preporučujemo zakupcima da započnu pripreme na organizaciji kupališta, postavljanju bova, uslužnih objekata, spasilačke službe i slično. Ukoliko se ovaj rok potvrdi, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji“, kazao je Jelušić.

On je najavio i set mera za organizaciju kupališta u cilju poštovanja fizičke distance i sprečavanja potencijalnog širenja virusa.

„Te mere podrazumevaće organizaciju plažnog prostora (delova sa mobilijarom i bez njega) na način da se omogući i vidljivo obeleži adekvatna distanca između kupača (ili grupe kupača kao što je porodica), ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima“, naveo je on.

© Sputnik / Varvara Gertьe / Uđi u bazu fotografijaKvalitet morske vode ispitivaće se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra.
Kupanje u Crnoj Gori najverovatnije od 18. maja, uz poštovanje distance - Sputnik Srbija
Kvalitet morske vode ispitivaće se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra.

On je rekao i da je donesen dodatni set mera kako bi se pomoglo zakupcima među kojima je i odlaganje roka za plaćanje zakupnine na tri meseca, počev od 1. aprila 2020.

Dodao je i da će za restorane u zoni morskog dobra koji rade 12 meseci, odnosno tokom cele godine, umanjiti godišnje naknade za period od 90 dana, odnosno za period kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni.

Zakupce kupališta oslobodili su obaveze dostavljanja (uplate) činidbene garancije za dobro izvršenje ugovora za 2020.

“Omogućili smo svim zakupcima plaćanje godišnje naknade za 2020. u većem broju rata, uz obavezu dostavljanja bankarske garancije, s tim da posljednja rata dospeva najkasnije do 1. decembra 2020.“, naveo je Jelušić.

Zakupce koji su hotelske objekte stavili u funkciju za potrebe karantina, oslobodili su plaćanja godišnje naknade za 2020, naveo je on i doda da je zakupcima koji imaju zaključene dugoročne investicione ugovore omogućen zastoj u realizaciji ugovorenih obaveza, u periodu od 90 dana, računajući od 1. aprila 2020.

Vodu će proveravati svakih deset dana u julu i avgustu

Kvalitet morske vode ispitivaće se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra, najavio je Jelušić.

On je istakao da će se voda kontrolisati češće i na više lokacija nego prethodnih godina, zbog situacije u kojoj je sanitarna ispravnost od posebnog značaja za bezbednost zdravlja kupača.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala