Kosačov: Američke sankcije ne mogu da zaustave izgradnju „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije ne mogu da zaustave izgradnju „Severnog toka 2“, mogu samo da je uspore, ocenio je šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov.

„Do završetka izgradnje ‘Severnog toka 2’ bilo je potrebno još oko mesec dana, ali, kao što je poznato, umešale su se SAD koje stalno uznemirava evropsko gasno tržište. Još jedan apsurdan predlog, ponovo sankcije i kraj izgradnje je odložen. Ali, naravno, ne i obustavljen“, rekao je ruski senator.

Amerika se aktivno protivi ovom projektu, kao i neke evropske zemlje i Ukrajina.

SAD su u decembru uvele sankcije protiv  „Severnog toka 2“ tražeći od kompanija koje učestvuju da prekinu izgradnju. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD, nakon čega je rok za završetak izgradnje gasovoda produžen na godinu dana.

Izgradnja „Severnog toka 2“

Projekat Severni tok 2 predviđa postavljanje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa od obala Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Gasovod treba da prođe kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone zemalja, koje se nalaze duž obala Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Vrednost projekta se procenjuje na 9,5 milijardi evra, pri čemu polovinu investira „Gasprom“, a ostatak evropski partneri, otprilike 950 miliona evra svako (OMV, Vinteršel, Šel, Uniper i Endži).

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala