Kanadski naučnici pronašli antitela za pravljenje leka protiv kovida 19

© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANNLaborant testira uzorak krvi na postojanje virusa korona kovid 19
Laborant testira uzorak krvi na postojanje virusa korona kovid 19  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici u Kanadi uspeli su da pronađu antitela koja mogu da se koriste za pravljenje leka protiv nove vrste virusa korona, izjavio je premijer ove zemlje Džastin Trido.

Premijer je u svom redovnom obraćanju naciji naglasio da će kanadske vlasti i ubuduće pružati podršku istraživačima koji značajno doprinose borbi protiv kovida 19.

„S tim u vezi biće izdvojeno 175 miliona dolara (više od 122 miliona američkih dolara) za podršku kanadskoj kompaniji... koja vrši vrlo perspektivno istraživanje vezano za kovid 19. Oni (naučnici) pronašli su antitela koja se mogu koristiti u lekovima za lečenje ove bolesti“, rekao je Trido.

​Takođe je primetio da bi klinička ispitivanja leka mogla da počnu već u julu.

Kanadski premijer najavio je i da će za „prenošenje zdravstvenog sistema u virtuelni prostor“ biti izdvojeno 240 miliona kanadskih dolara (oko 168 miliona američkih dolara). Između ostalog, biće izrađena specijalna internet platforma za dobijanje medicinske pomoći, uključujući i psihološku. Prema njegovim rečima, to će smanjiti opterećenje bolnica.

Prema poslednjim podacima, broj zaraženih virusom korona u Kanadi dostigao je 59.357 ljudi. Većina slučajeva registrovana je u provincijama Kvebek i Ontario. Od izbijanja epidemije virusa korona u zemlji umrlo je 3.675 ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 3,53 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 247 hiljada ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala