Duma: Kijev optužbama na račun Rusije pokriva odgovorne za masakr u Odesi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbama na račun Rusije o tome da ne želi da rasvetli uzrok tragedije u Odesi Kijev pokušava da se oslobodi odgovornosti, a ukrajinske vlasti ovakvim izjavama nastavljaju da pokrivaju krivce za masakr u Domu sindikata 2. maja 2014., rekao je šef komiteta ruske Državne dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki.

„Optužbe ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova na račun Rusije o tome da ruska strana ne želi da rasvetli uzroke tragedije mogu se okarakterizovati kao cinizam i drskost. Ruska strana je na svim mogućim nivoima pozivala na objektivno istraživanje okolnosti tragedije u Odesi, ali, nažalost, još nema realnih rezultata“, rekao je Slucki.

On je istakao da je režim bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka „uz prećutno odobravanje njegovih zapadnih pokrovitelja svesno odugovlačio istragu“, naglasivši da ni tim sadašnjeg lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog nije uložio ozbiljne napore da se utvrdi istina.

„U interpretaciji ukrajinskog Miistarstva spoljnih poslova, šest godina nakon tragičnih događaja ispostavilo se da je kriva – Rusija. Kijev, po uzoru na svoje prekookeanske pokrovitelje, pokušava da se oslobodi odgovornosti i da pronađe izgovor za sopstveno kriminalno nedelovanje“, dodao je Slucki.

Kako je dodao, takvim izjavama ukrajinske vlasti nastavljaju da "pokrivaju naciste odgovorne" za tragediju u Odesi.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo da je Rusija jedina strana, koja nije zainteresovana za rasvetljivanje objektivne slike tragedije u Odesi, koja se dogodila 2. maja 2014.godine.

Ranije je Moskva više puta upozoravala na to da Kijev uporo usporava istragu. Ruska strana je apelovala na međunarodnu zajednicu i relevantne strukture za zaštitu ljudskih prava da zahtevaju od ukrajinskih vlasti da razjasne okolnosti tragedije

Tragedija u Odesi se dogodila posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine kada su aktivisti „antimajdana“, protivnici politike koja je pobedila na kijevskom Majdanu, u znak protesta postavili kamp na Kulikovom polju u Odesi.

Drugog maja 2014. počela su koškanja između aktivista „antimajdana“, s jedne strane, i ekstremnih navijačkih grupa iz Harkova i Odese, kao i radikala „Evromajdana“, s druge strane. Sukobi su se završili rušenjem šatora i podmetanjem požara u Domu sindikata u kojem su se sakrili predstavnici „antimajdana“. Pristalice radikala su pri tome pucale na ljude koji su pokušavali da se spasu iz zapaljene zgrade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala