Dolar oslabio zbog Trampovih pretnji Kini

© AFP 2023 / STRKineski juan i američki dolar
Kineski juan i američki dolar  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrednost dolara na svetskim tržištima pala je prošle nedelje, nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio Kini uvođenjem carina jer smatra da je kriva za širenje virusa korona.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje za 1,2 odsto, na 99,08 bodova.

Kurs evra prema dolaru skočio je za 1,5 odsto, na 1,0980 dolara, navodi „SiBiz“ i dodaje da je u odnosu na japansku valutu, cena dolara pala za 0,5 odsto, na 106,90 jena.

Portret Donalda Trampa sa juanom - Sputnik Srbija
Tramp ruši juan

Nakon dve nedelje rasta, dolar je prošle nedelje oslabio najviše zbog novih Trampovih pretnji Kini uvođenjem carina jer američki predsednik tvrdi da je Kina mogla da zaustavi virus korona pre nego što se proširio svetom.

Tramp je poručio da njegova administracija sprovodi „ozbiljne istrage“ kako bi saznala šta se tačno dogodilo i da je njegov teško postignuti trgovinski sporazum s Kinom sada od sekundarne važnosti u poređenju sa pandemijom virusa korona.

Pretnja carinama podsetila je ulagače na finansijskim tržištima na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD i Kine, pa se američka valuta našla pod pritiskom, prenosi Tanjug.

„S obzirom na veliki uticaj Kovida-19, sigurno postoji velik rizik od ekskalacije geopolitičkih tenzija. To bi bio još jedan udarac na trgovinu u svetu“, kaže Derek Halpeni, direktor u MUFG.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala