Dijamanti u farbi, zvezde padalice i druge lucidnosti: Zašto je „rols-rojs“ toliko skup /video/

© Foto : Facebook/Rolls Royce Motor CarsAutomobili marke „rols-rojs“
Automobili marke „rols-rojs“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dijamanti izmrvljeni u završni sloj boje, prikaz DNK vlasnika na instrument-tabli, ili karoserija vozila u boji vlasnikovog psa – da li su samo to stvari koje ovu marku automobila čine tako papreno skupom?

„Rols-rojs“ je verovatno najluksuzniji automobil na svetu, a samim tim i najskuplji. Personalizacija, odnosno mogućnosti prilagođavanja vozila kupcu kod ove marke su praktično neograničene, ali mnogi se pitaju – šta stoji iza veoma, veoma visoke cene njihovih vozila?

Iz kompanije „Rols-rojs“, pre svega, uopšte ne vole da razgovaraju o početnoj ceni, ali se zna da se za najprodavanije modele ona kreće od 315.000 dolara („rols-rojs goust“) do čak 450.000 dolara („rols-rojs fantom“). Ove brojke, međutim, predstavljaju samo orijentacioni minimum za jedan auto, bez dodatnih detalja ili bilo kakvih prilagođavanja, koja značajno povećavaju vrednost ovih vrhunskih mašina.

Boja je (ponekad) presudna

„Rols rojs“ trenutno ima paletu od preko 44.000 boja karoserije koje su kupcima na raspolaganju. Upravo tu počinje ekskluzivnost i ekstrvagancija, jer je moguće kreirati poptuno jedinstvene boje, kako bi se ispunile i najkonkretnije želje izbirljivih mušterija.

Posetioci Muzeja kraljevskih automobila u bivšoj rezidenciji iranskog šaha  - Sputnik Srbija
Automobili poslednjeg iranskog monarha (foto)
„Pravimo boju karmina koji klijent koristi, neku boju iz njihove kuće, boju nečega što poseduju, nečega što su videli. Jednom smo za karoseriju napravili boju klijentovog psa – irskog setera“, objasnio je za „Biznis insajder“ Dejvid Din, predstavnik „Rols-rojsa“. 

Kada vam „rols“ napravi boju, možete joj dati ime koje želite – a dobijate i patent za njenu upotrebu. To jest, ako neko vidi tu boju i želi isti završni sloj na svom automobilu, „Rols-rojs“ će od vas morati da zatraži dozvolu za njenu upotrebu.

Farbanje vozila se vrši u takozvanom „Centru za završnu obradu“, gde se nanosi najmanje sedam slojeva premaza; prvo se nanosi materijal za pripremu površina, zatim premazi, pa boje, a na kraju se dodaju dva sloja prozirnog laka, kako bi krajnji rezultat bio savršen.

Najveći broj slojeva ikada nanetih na jedan „rols“ je čak 23, a za to konkretno vozilo je, kako navode iz kompanije, utrošeno čak 45 kilograma farbe.

Automobil Aurus - Sputnik Srbija
Ruska limuzina ozbiljan konkurent „Bentliju“ i „Rols Rojsu“
Pored praktično beskonačnih varijacija na temu boje vozila, kupci mogu da dodaju i određene materijale kako bi stvorili specijalne „vizuelne efekte“. Na primer, jedan posebno bogat kupac zahtevao je da se u boju njegovog automobila doda čak 1.000 dijamanata! Doneo je kesu s dijamantima, koje su „rolsovi“ inženjeri potom samleli i dodali u farbu.

Osim personalizovane boje automobila, svakom vozilu se mogu dodavati i ručno crtani ili oslikani detalji; za taj posao zadužen je Mark Kort – on je jedini u kompaniji obučen i ovlašćen da ručno iscrtava detalje na karoseriji vozila, a putuje po celom svetu kako bi ispunio zahteve izbirljivih „rolsovih“ kupaca.

„Kod nas je potpuno normalno da nam automobil nikad ne dolazi – uvek mi idemo kod njega. Dakle, ako se nalazi u Dubaiju, tamo moram i ja“, kaže Mark, koji za obavljanje svog posla koristi isključivo četke od veveričje dlake.

Automobil Aurus Senat - Sputnik Srbija
„Putinov automobil“ neće moći da ima svako

Apsolutna tišina

Kako bi svaki „rols“ radio što je moguće mirnije i tiše, u kabinu automobila dodaje se više od 135 kilograma zvučne izolacije.

„Kontinental“, kompanija koja proizvodi gume za „Rols-rojs“, razvila je posebno tihu liniju proizvoda namenjenu isključivo tom brendu, koja smanjuje buku koju proizvodi vožnja po otvorenom drumu za čak devet decibela. Rezultati su bili toliko dobri da je „rols“ na kraju bio prisiljen da ukloni deo zvučne izolacije.

Zvezdano nebo po želji kupca

Još jedna značajna odlika modela „rols-rojsa“ je „zvezdano nebo“ – poseban plafon kabine u koji je ugrađena serija svetala od optičkih vlakana, koja stvaraju efekat noćnog neba osvetljenog zvezdama. Kupci mogu da biraju koja sazvežđa žele da vide, pa i da dodaju „zvezde padalice“. Jedan kupac je čak zahtevao da mu se napravi „nebo“ sa položajem zvezda i planeta u noći kada se rodio.

Automobil Aurus - Sputnik Srbija
Ruska limuzina ozbiljan konkurent „Bentliju“ i „Rols Rojsu“
„Potrebno je i do 16 radnih sati da se napravi „zvezdano nebo“. Počinjemo s bušenjem; kroz svaku rupu provlači se optičko vlakno, a za pojedine modele moramo da napravimo i do 1.340 rupa“, kaže Aleksandra Benga, jedna od kreatorki „veštačkog noćnog neba“.
Složene šare

Specijalne šare u enterijeru svakog vozila takođe se izrađuju po narudžbini, u skladu s dizajnom koji odabira svaki klijent.

„Ne radi se tu samo o skeniranju neke slike i njenom pretvaranju u vez za enterijer. Svaki aspekt slike se analizira. Različiti uglovi uboda će reflektovti svetlost na drugačiji način. Umesto ravne slike, pokušavamo da dostignemo viši nivo, skoro trodimenzionalan. Pomoću našeg veza, bi možete da reprodukujete čak hologramski efekat“, kaže specijalista za enterijere Džošua Lils.

Najkompleksniji projekat vezenja koje je „rols“ ikada napravio bio je za model „fantom“ – za izradu crteža s cvetovima i leptirima koje je klijent tražio, bilo je potrebno više od milion pojedinačnih šavova.

Kortež predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju - Sputnik Srbija
Zlato, „kortež“ i „buba“: Ovo je pet najboljih paradnih automobila šefova država
Umetnost i na instrument-tabli

U „Rols rojsu čak i instrument-tabla može da postane personalizovano umetničko delo. Klijenti od dizajnera naručuju najrazličitija rešenja, a među njima se našla i 3D štampana instalacija izrađena od pozlaćenog nerđajućeg čelika, na koju je reprodukovan DNK profil klijenta.

Najskuplji model „rolsa“ ikada izrađen je „sveptejl“– automobil na kojem su stručnjaci čuvene fabrike radili duže od četiri godine i koji je prodat za čak 13 miliona dolara. Dugo je bio prvi na listi najskupljih novih vozila na svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala