Veliki broj žena zbog korone prekidao trudnoću kod kuće

CC BY 2.0 / Ernesto Andrade / Pozitivan test na trudnoću
Pozitivan test na trudnoću - Sputnik Srbija
Pratite nas
U 13 saveznih američkih država tokom epidemije virusa korona raste broj prekida trudnoće koje žene same izvode kod kuće po uputstvima lekara, a sada se sve može dogovoriti putem interneta i telefona i to po ceni od 200 do 375 dolara.
Farbe za kosu sadrže kancerogene hemikalije... - Sputnik Srbija
Nova pomama panične kupovine: Amerikanci posle toalet papira masovno traže farbe za kosu

Epidemija je, kako navodi „Njujork tajms“, učinila to da potreba za telemedicinom drastično poraste u svim oblastima pa i u slučajevima prekida trudnoće, a prema zvaničnim podacima od 22. aprila do danas u tih 13 država potvrđeno 611 pobačaja.

„Nova usluga pod nazivom ’Tel aboršen‘ povezuje žene koje žele prekinuti trudnoću sa lekarom koji praktično može da im propiše tablete koje izazivaju pobačaj, a mogu se uzeti kod kuce“, prenosi „Njujork tajms“.

Tokom marta i aprila „Tel aboršen“ je pomogao dvostruko većem broju žena da prekinu trudnoću nego u januaru i februaru.

Uz sve na taj način žene mogu da izbegnu odlazak na klinke, kojima je zbog epidemije i ovako ograničen pristup.

Ešli Dejl sa Havaja odlučila se da koristi tu onlajn uslugu zbog troškova putovanja do klinike u Honolulu udaljene od nje 200 milja.

Laboratorija - Sputnik Srbija
Pandemija uživo: Od ponedeljka u Srbiji počinje masovno ispitivanje kolektivnog imuniteta
„Alternativa bi bila sačekati da doktor dođe na naše ostrvo za tri nedelje“, rekla je Dejlova (35) lekaru iz „Tel aboršena“ i dodala da bi do tada prekoračila dozvoljeni termin od 10 nedelja u kojima može da upotrebi tablete.

„Nije da je bilo lako ... ali istovremeno je prilično očigledno da j pravi izbor“, rekla je ona.

Neke žene čak putuju u jednu od 13 država u kojima se nudi „Tel aboršen“ kako bi dobile pilule, a taj trend je još izraženiji tokom pandemije, kaže doktorka Elizabet Rejmond i dodaje da su ovog meseca imali slučaj da se žena iz Teksasa vozila 10 sati po snegu do Novog Meksika i ostala u motelu samo da bi uzela tablete.

Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže poštom na kućnu adresu i sadrži dve tablete – mifepriston, koji blokira hormon koji dovodi do trudnoće i misoprostol, koji pomaže telu da se reši ploda, navodi „Njujork tajms“ i dodaje da se često dešava da žene imaju grčeve i krvarenje.

„Tel aboršen“ naplcćuje uslugu od 200 do 375 dolara za konsultacije i pilule, koje se isporučuju u pakovanju s čajnim vrećcama, minotm, ulošcima, ibuprofenom i lekovima za mučninu.

FDA Uprava za hranu i lekove odobrava ovu vrstu usluga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala