Rusija: Veoma mali broj stanovništva razvio imunitet na koronu

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaŠefica Ruskog državnog organa za sanitarni nadzor i kontrolu Ana Popova
Šefica Ruskog državnog organa za sanitarni nadzor i kontrolu Ana Popova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica Ruskog državnog organa za sanitarni nadzor i kontrolu „Rospotrebnadzor“ Ana Popova izjavila je da je vrlo mali broj stanovnika Rusije razvio imunitet na kovid 19, te da je to dokaz da taj virus nije postojao u Rusiji u januaru.

„U Rusiji i u Moskvi u januaru nije bilo konrektno ovog virusa. To danas apsolutno dokazuje činjenica da vrlo mali broj stanovništva poseduje imunitet na virus“, istakla je Popova.

Prema njenim rečima, do sada u Rusiji nije registrovan nijedan slučaj ponovnog obolevanja od kovida 19. Međutim, osoba koja je prebolovala virus bez simptoma može biti prenosilac bolesti, čak i ako se oseća dobro.

„Mogu reći da se virus dugo nalazi u organizmu“, dodala je Popova.

Ona je istakla da se ne može isključiti nijedan način prenošenja virusa.

„Na prvom mestu je prenošenje vazdušo-kapljičnim putem – čovek kija, kašlje i virus se prenosi u vazduh putem malih kapljica, i mi ih možemo udahnuti, ako smo bili pored zaražene osobe. Virus se prenosi i kontaktom, odnosno preko prljavih predmeta i posuđa, koje može biti naizgled čisto, ali ako ga je ranije koristila zaražena osoba i ako je posuđe nakon toga samo isprano, onda to nije dovoljno“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, isti slučaj je i sa prenošenjem virusa preko površina, zbog čega se lice ne sme dirati rukama, a predmete treba dezinfikovati.

Ona je istakla da je diskutabilno pitanje kada je reč o prenošenju virusa posredstvom vode ili hrane, ali da niko u potpunosti ne isključuje i tu mogućnost.

U Rusiji je u proteklih 24 časa registrovano 9.623 novih slučajeva zaraženih virusom korona, što je rekordni rast broja obolelih za sve vreme pandemije. Ukupan broj obolelih porastao je na 124.054.

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala