Pendarovski: Ako je cena da ne budemo Makedonci – ne treba nam EU

© AP Photo / Boris GrdanoskiStevo Pendarovski
Stevo Pendarovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako je cena ulaska u Evropsku uniju da kažemo da nismo Makedonci i da jezik kojim govorimo nije makedonski, onda nam ne treba EU, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Pendarovski je u intervjuu za „Alsat-M“ televiziju komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Saveta za opšte poslove EU a koja se tiče zahteva Sofije kada je reč o makedonskom jeziku, rekao da je to „najrigidnija“ odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA.

„Iskren da budem, pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da verujem da u 21. veku neko može da osporava nečiji jezik, osporava njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodifikovan“, rekao je Pendarovski.

Makedonski jezik, kaže, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. Podsetio je i da je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946.

Prema njegovim rečima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije.

Pendarovski je rekao da bugarska deklaracija može da postane „prava politička prepreka“ u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Severne Makedonije u junu, prenosi Tanjug.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala