Na Dan pobede nebo nad Moskvom osvetliće više od 12 hiljada vatrometa

Pratite nas
Počasna paljba u sklopu koje će biti ispaljeno više od 12 hiljada vatrometa biće organizovana u Moskvi 9. maja u čast 75. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu, saopštila je pres-služba Zapadnog vojnog okruga.

„Na Dan pobede u Moskvi, vojnici posebne gardijske divizije ‘Maršal artiljerije Vladimir Mihalkin’ iz Zapadnog vojnog okruga upriličiće svečanu počasnu paljbu”, saopšteno je iz pres-službe.

Kako se navodi, počasna paljba biće upriličena u 22.00 po moskovskom vremenu (21.00 po srednjoevropskom vremenu) na 15 prestoničkih trgova.

„Više od 12 hiljada prazničnih vatrometa biće ispaljeno iz samohodnih kombinovanih lansirnih naprava kalibra od 105 do 310 milimetara na vozilima KamAZ. Prestoničko nebo osvetliće više od 55 vrsta vatrometa, među kojima su: ‘Svetlana’, ‘Slava’, ‘Rubin’, ‘Asolj’, ‘Vega’ i ‘Fialka’”, navodi se u saopštenju.

Kako se još navodi, na još jednoj lokaciji biće raspoređeno 18 topova ZIS-3 iz vremena Velikog otadžbinskog rata, koji će ispaliti 30 plotuna.

75. godišnjica Pobede nad fašizmom

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je sredinom aprila da se proslava Parade pobede odlaže usled rizika povezanih s širenjem virusa korona.

On je još najavio da će na Dan pobede 9. maja u Moskvi biti održana parada aviona i helikoptera. Putin je obećao građanima da će svečanosti povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, uz veliku paradu i marš „Besmrtnog puta“ biti održane kada prođe epidemija virusa korone.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPočasna garda Rusije na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Na Dan pobede nebo nad Moskvom osvetliće više od 12 hiljada vatrometa  - Sputnik Srbija
Počasna garda Rusije na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala