„Majka otadžbina” u punom sjaju: Završena rekonstrukcija nekada najviše statue na svetu /video/

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaRestauracija spomenika "Majka Otadžbina zove" u Volgogradu
Restauracija spomenika Majka Otadžbina zove u Volgogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Restauracija spoljašnjosti nekada najviše statue na svetu, koja je počela u martu 2019. godine u Volgogradu, završena je kako je i planirano, pred obeležavanje 75. godišnjice Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, prenosi ruska televizija „Zvezda”.

U ruskom gradu Volgogradu završena je rekonstrukcija spomenika „Majka otadžbina”. Stručnjaci su već demontirali 30 nivoa građevinskih skela, čija je visina 60 metara i težina 270 tona.

Skulptura je restaurirana prvi put od momenta kada je postavljena.

Spomenik visine 85 metara i težak osam hiljada tona očišćen je od prljavštine i mahovine, vraćena mu je izvorna boja, popunjene su pukotine u betonu, čija je ukupna dužina, prema proračuna restauratora, iznosila 13 kilometara. Takođe, obnovljeni su delovi zarđale armature.

Istorija spomenika

Na Mamajevom Kurganu (brdo iznad Volgograda) nalazi se memorijalni kompleks u čast sećanja na Staljingradsku bitku (od avgusta 1942. do februara 1943), koja se odigravala i na ovom uzvišenju.

Ova bitka je bila odlučujuća u konačnoj sovjetskoj pobedi nad silama Osovine na istočnom frontu u Drugom svetskom ratu. U vreme kada je bila završena 1967. godine, statua „Majke otadžbine“ bila je najviši spomenik na svetu.

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaStatua Majke Domovine
„Majka otadžbina” u punom sjaju: Završena rekonstrukcija nekada najviše statue na svetu /video/ - Sputnik Srbija
Statua Majke Domovine

U ovom trenutku, statua je na 9. mestu na spisku najviših statua na svetu.

Memorijal je građen između 1959. i 1967. godine i krunisan je velikom statuom „Majke otadžbine“. Spomenik je dizajnirao skulptor Evgenij Vučetić, a njegovo puno ime je „Majka otadžbina zove!“. Spomenik predstavlja ženu koja je iskoračila sa podignutim mačem.

75. godišnjica Pobede nad fašizmom

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala