Grenland – novo polje borbe za prevlast sila

CC0 / Pixabay / Grenland je daleko od svega
Grenland je daleko od svega - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novčani paket pomoći, koje su SAD namenile Grenlandu, predstavlja signal upozorenja Rusiji i Kini, koje na različite načine ugrožavaju američke interese u tom području. Tako je u poslednje vreme polje borbe za prevlast u tom regionu postao Grenland, izjavio je profesor danske Akademije oružanih snaga Peter Vigo Jakobsen, prenosi „Tajms“.

Prema rečima Jakobsena, sredstva, koja su SAD izdvojile kao pomoć Grenlandu su beznačajna, ali time Vašington šalje signal upozorenja Moskvi i Pekingu.

Danski profesor je istakao da Kina i Rusija na različite načine ugrožavaju američke interese na Arktiku. Kada je reč o Kini, Vašington je zabrinut zbog jačanja kineskog ekonomskog uticaja u regionu. Sa druge strane, Moskva predstavlja pretnju zbog povećanja vojnog prisustva na Arktiku.

„Nove baze, koje oni grade, omogućiće im da napadnu vazduhoplovnu bazu Tule i da unište radar za rano upozorenje“, rekao je Jakobsen.

Ruski zvaničnici su više puta saopštili da imaju puno pravo da štite svoje severe širine i Severni morski put, prenosi „Tajms“.

Podsetimo, Amerika je objavila da će Grenlandu dodeliti paket pomoći iznosu od 12,1 miliona dolara. Prema zvaničnom saopštenju američkog Stejt departmenta, finansijska sredstva će biti usmerena na energetiku, turizam i obrazovanje, a takođe će omogućiti da se intenziviraju američke aktivnosti na ostrvu.

Pored toga, u prestonici Grenlanda biće otvoren američki konzulat. Ranije je saopšteno da su danski političari negativno ocenili američku pomoć.

Ranije je ambasador Rusije u Danskoj Vladimir Barbin optužio je SAD za „politiku konfrontacije u regionu, koja je usmerena na dominaciju“. Prema rečima Barbina, Vašington je demonstrirao „nezdrav pristup“ velikim arktičkim investicionim projektima drugih zemalja.

Podsetimo, u avgustu prošle godine američki predsednik Donald Tramp razgovarao je sa svojim pomoćnicima na temu da li bi SAD trebalo da kupe Grenland, koji pripada Danskoj.

Međutim, sa Grenlanda je stigao odgovor da su spremni za saradnju, ali da se teritorija ne prodaje.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala