Zaplet u velikoj političkoj tuči usred pandemije: Američki izbori po „švedskom modelu“

© AP Photo / Michael ConroyProtesti u SAD protiv mera karantina
Protesti u SAD protiv mera karantina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Baš kada je Svetska zdravstvena organizacija pohvalila švedski model borbe protiv Kovida 19, predsednik SAD kritikovao je takav pristup. Da li se u pozadini radi o još jednoj političkoj, a ne zdravstvenoj tuči usred pandemije pošto je poznato da „duboka država“, koja je u ratu sa Trampom, ima jak uticaj na SZO. A izbori u SAD se približavaju.

Dok izvršni direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan u švedskom modelu vidi „lekciju iz koje treba učiti“, Tramp smatra da „Švedska mnogo plaća“ zbog odluke da ne treba zatvoriti zemlju.

Izgleda kao da su strane okrenule ćurak. Donedavno je bilo suprotno: SZO se zalagao za zatvaranje država, dok je Tramp delio fascinaciju prema švedskom modelu po kome ne bi trebalo zatvarati kafiće, restorane, škole i igrališta, već samo apelovati na građane da se pridržavaju socijalnog distanciranja, uz testiranje stanovništva i  pažnju da se virus ne zapati među starijom populacijom.

Radi li se o političkom klinču u kome SZO, nezadovoljna Trampovom odlukom o uskraćivanju sredstava, sada uzvraća udarac?

Švedski model dovodi u pitanje Trampov kredibilitet

Polemika da li je švedski model ludost ili genijalnost više je indikacija do koje je mere unutar SZO vlada konfuzija, smatra analitičar i direktor Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

„Tramp opravdano kritikuje SZO zato što je ona od samog početka iznosila prvo netačne, pa kontradiktorne informacije i stvorila je situaciju u kojoj mnoge zemlje nisu bile spremne da ozbiljno odgovore na izazov koronavirusa. Naravno, politički element postoji u svakoj izjavi, i od strane Bele kuće, i od strane SZO, ali mislim da se ovde prvenstveno radi o tome da se vodi polemika unutar same SZO, kao što se vodi u javnosti svih zemalja oko svakog aspekta ovog virusa“, kaže Kesić.

Rasprava oko svakog aspekta prirode virusa i zdravstvene krize koju je izazvao, prema rečima našeg sagovornika dobila je i novu dimenziju, a to je polemika oko delotvornosti švedskog modela.

„Reakcija SAD je dosta žestoka zato što su, na osnovu prvih informacija koje su dobijali, stručnjaci napravili program radikalnog zatvaranja ekonomije. Ako ispadne da je švedski model bio bolji, onda to dovodi u pitanje kredibilitet državnih institucija i, sada za vreme izborne kampanje, kredibilitet samog predsednika. Zbog toga možemo očekivati mnogo žešću raspravu i eskalaciju tenzija između predsednika i njegove administracije sa jedne i SZO sa druge strane“, smatra Kesić.

Tramp već sutra može da promeni mišljenje

To što SZO hvali švedski model, za politikologa Aleksandra Pavića je pohvalno jer se ne drži dogmatski jednog modela borbe protiv koronavirusa.

„SZO je i sama imala pogrešne procene, što ni ne negira. Očigledno je da pokazuje fleksibilnost i to je dobar znak, nije rob neke ideologije, već očigledno postoji proces u kome se sagledava ono što se stvarno dešava i pokušava da sabere iskustva svih koji su zabeležili neki uspeh u borbi protiv korone“, objašnjava on.

Moguće je da izjave zvaničnika SZO i američkog predsednika vode do još jednog klinča između Bele kuće i SZO, smatra Pavić, istovremeno podsećajući da su i same Trampove izjave povodom borbe protiv epidemije često kontraverzne, kao i da se on sam isprva zalago za švedski model.

Koronavirus  je postao i politička igračka i mnogi pokušavaju da ga koriste u političke svrhe, pa i Tramp, dodaje.

„Tramp se sam upleo u svoje kontradktornosti i bitno mu je da optuži nekoga zbog toga što se korona toliko proširila u Americi. Kao što upire prstom u Kinu, počeo je da kritikuje i švedski model. Međutim, on već sutra može da promeni mišljenje. Osim toga što nije stručnjak za epidemiju, on shvata da je u izbornoj kampanji i da korona može da ga košta izbora za drugi mandat“, zaključuje Pavić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala