Nemačka ne da olakšice „Severnom toku 2”

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtTransport cevi za izgradnju "Severnog toka 2" u nemačkoj luci Mukran
Transport cevi za izgradnju Severnog toka 2 u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operator gasovoda „Severni tok 2” „Nord Strim 2 AG” nije saglasan s odlukom Federalne mrežne agencije Nemačke („BNA”) o regulisanju projekta, kojom ovaj gasovod ipak neće biti izuzet iz ažurirane Gasne direktive Evropske unije, saopštila je pres-služba operatora.
„Čekaćemo zvaničnu odluku regulatornog tela. Svakako, razmotrićemo odluku i preduzeti dalje korake za zaštitu naših prava“, piše u saopštenju.

Naime, ranije danas, nemački list „Nadelsblat“, pozivajući se na odluku „BNA“, izvestio je da će regulatorno telo najverovatnije odbiti zahtev za oslobađanje gasovoda „Severni tok 2“ od uslova ažurirane Gasne direktive Evropske unije.

Kako se navodi, njome se, konkretno, predviđa da kompanija koja isporučuje gas, ne može biti vlasnik dela cevovoda u nemačkim vodama.

Prema informacijama „Nadelsblata“, nemačka agencija je 1. maja poslala predlog odluke stranama procesa, rok za odgovor je 8. maj, nakon čega će biti doneta konačna odluka. Povod za ovo odbijanje je to što gasovod nije završen do maja 2019. godine.

U „Nord Strimu 2“, s druge strane, insistiraju da ne treba polaziti od „građevinsko-tehničkog“ značenja ovog zahteva, već uzeti u obzir činjenicu da su „u momentu stupanja na snagu novih direktiva domaćeg tržišta gasa već bile uložene milijarde investicija u skladu s prethodnim pravnim režimom“.

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaGasovod Severni tok u nemačkom gradu Lubmin
Nemačka ne da olakšice „Severnom toku 2” - Sputnik Srbija
Gasovod Severni tok u nemačkom gradu Lubmin

U „BNA“ se nisu saglasili s tim.

Podsetimo, portparol „Nord Strima 2 AG“ Jens Miler izjavio je u januaru da „Severni tok 2“ ispunjava sve uslove koji se tiču i roka završetka projekta, pošto je cevovod, sa stanovišta ekonomske funkcionalnosti, završen do dana kada je direktiva stupila na snagu — 23. maja.

Kako je ranije saopštavano, poljskoj kompaniji „PGNiG“ i njenoj nemačkoj podružnici „PGNiG Suplaj end Trejding“ omogućeno je da učestvuju u proceduri razmatranja pitanja o primeni odredbi Trećeg energetskog paketa EU na „Severni tok 2“.

U januaru je Federalna mrežna agencija Nemačke primila zahtev „Nord Strim 2 AG“ za izuzimanje gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ iz Gasne direktive EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala