Na severu Sirije izbio trgovinski rat

© AP Photo / STRTurske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji
Turske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanovnici Maret el Nasana blokirali su juče auto-put Apel—Idlib—Salkin. Kasnije su im se pridružili i stanovnici obližnjih naselja. Povod za proteste je priprema za otvaranje trgovinskog prelaza između teritorija koje kontrolišu militanti i vladine snage.

Trgovinski prelaz se nalazi na takozvanom „starom alepskom putu“ između Maret el Nasana i Kafr-Halaba. Opoziciono raspoloženi stanovnici smatraju nedopustivim trgovati sa zvaničnim Damaskom. Kod njih izaziva zabrinutost i situacija sa kovidom 19, navodno, može im biti donet novi virus (za sada je nepoznat broj inficiranih u Idlibu), piše Telegram kanal „Direktorat“.

Kako bi rasterali demonstrante, „Hajat Tahrir Aš-Šam“ je poslao grupu militanata. U neredima je povređen jedan stanovnik. Opozicioni aktivisti i mediji još jednom su se obrušili sa kritikama na ovu organizaciju. Po njihovim rečima, otvaranje takvih trgovačkih prelaza će staviti tačku na takozvanu „sirijsku revoluciju“. Hajat Tahrir Aš-Šam optužuju za neprincipijalnost i spremnost da radi novca „izda krv mučenika“. Bilo je reči i o tome da Turska u celini podržava demonstrante, iako je njena inženjerija i očistila neke barikade na putu.

Hajat Tahrir Aš-Šam smatra da treba otvoriti trgovinske prelaze. Jedan od činovnika grupe to objašnjava velikim disbalansom uvoza i izvoza u provinciji Idlib. Prema rečima Saida el Ahmada, 95 odsto uvoza na teritoriju koju kontrolišu militanti dolazi iz Turske, dok se ostalo kupuje iz Damaska. Pritom, 90 odsto robe koja se proizvodi u Idlibu se isporučuje na teritoriju koju kontrolišu vladine snage, a samo 10 odsto odlazi u Tursku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala