Memoari ruskog veterana: Kako sam oborio američki špijunski avion

© Sputnik / Viktor Černov / Uđi u bazu fotografijaAmerički špijunski avion U-2
Američki špijunski avion U-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas se navršava 60 godina od događaja iz 1. maja 1960. godine, kada je bivši pukovnik Mihail Romanovič Voronov oborio američki špijunski avion U-2 na nebu iznad Sverdlovska. Veteran, koji sada ima 101 godinu, u svojim memoarima opisao je glavnu bitku u svom životu koju, kako kaže, i dalje „živo“ pamti.

Početkom veka Voronov je napisao memoare, u kojima je opisao ceo svoj život: gladno detinjstvo, rat koji je za njega počeo 1939. godine u Besarabiji, ranjavanje 1941. godine u Orlovskoj oblasti, posle čega je bio u bolnici, a takođe i front na koji se vratio posle oporavka. 

Pukovnik u penziji detaljno je opisao u svom dnevniku i glavnu bitku u svom životu, kada je 1. maja 1960. divizija pod komandom Voronova jednom raketom oborila američki špijunski avion U-2 na nebu iznad Sverdlovska, zbog čega je nagrađen ordenom Crvene zastave.

„Ponavljam — lansiraj! On pritiska dugme. Raketa uzleće“, rekao je Voronov.

Veteran, koji je u novembru napunio 101 godinu, pamti svaki minut tog događaja: kako se Pauersov avion približavao na radarima, kako je ušao u zonu u kojoj ga je porazila divizija, kao i padobrana koji se otvorio i siluete američkog špijunskog pilota Frensisa Gerija Pauersa.

© Sputnik / D. Černov / Uđi u bazu fotografijaIzložba ostataka američkog špijunskog aviona U-2
Memoari ruskog veterana: Kako sam oborio američki špijunski avion - Sputnik Srbija
Izložba ostataka američkog špijunskog aviona U-2

Prema rečima zeta Voronova, Vjačeslava Jeršova, veteran je napisao memoare za unuke i praunuke, kako ne bi verovali brojnim glasinama i spekulacijama „o oborenom Pauersu“.

Nakon događaja iz 1. maja 1960. godine, Mihail Romanovič postao je velika zvezda. Fotografije Voronova sa kosmonautima Jurijem Gagarinom i Germanom Titovom bile su na naslovnim stranama vodećih novina u čitavoj zemlji.

Izložba posvećena veteranu Voronovu i njegovom podvigu

U Muzeju vojne opreme u ruskom gradu Verhnjaja Pišma u Sverdlovskoj oblasti biće otvorena izložba posvećena Mihailu Voronovu i događajima iz 1. maja 1960. godine — čim režim samoizolacije bude ukinut, a do tada će se prikazivati u onlajn režimu.

Glavni eksponat u muzeju predstavlja dnevnik sovjetskog učesnika bitke na nebu iznad Sverdlovska.

Na izložbi će takođe biti prikazani delovi trupa oborenog američkog aviona U-2, na kojima se vide tragovi delova ispaljene rakete.

Incident sa američkim špijunskim avionom

Avioni U–2 korišćeni su tokom Hladnog rata, a velika kriza nastupila je u maju 1960. godine, kada je U–2 oboren unutar vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza.

Vlasti SAD su najpre poricale svrhu i misiju aviona, ali su bile prinuđene da ih priznaju kada je sovjetska vlada pokazala delove letelice i preživelog pilota Frensisa Gerija Pauersa.

Taj incident se dogodio nešto više od dve nedelje pre planiranog otvaranja samita „Istok—Zapad“ u Parizu i predstavljao je veliku sramotu za Sjedinjene Američke Države, što je dovelo do pogoršanja odnosa dveju supersila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala