Da li će naša budućnost izgledati kao na Tajvanu?

© Tanjug / Chiang Ying-yingTajvan
Tajvan - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U borbi protiv korona virusa mnogo toga se može naučiti od Tajvana. Između ostalog i kako se ponašati kada pandemija prođe.

Nijedna druga zemlja nije bila tako ugrožena. Tajvan je od kineske obale udaljen samo 130 kilometara. Nekoliko stotina hiljada Tajvanaca živi u samoj Kini, a prošle godine je preko dva miliona Kineza posetilo ovu ostrvsku državu. 

Uprkos tome, na Tajvanu je dosad zabeleženo samo 500 zaraženih i šest umrlih od posledica zaraze — na 23 miliona stanovnika. Statistički gledano, na svetu nema zemlje koja se bolje nosi s pandemijom.

„Za razliku od praktično bilo koje druge zemlje, Tajvan je zadivljujuće savladao prvi talas korona virusa“, kaže Rajan Has, stručnjak američkog Brukingsa, prenosi B 92.

Brza reakcija

Tajna Tajvana verovatno leži u brzoj reakciji. Još u decembru prošle godine, kada su se pojavile prve vesti o tajanstvenoj upali pluća u kineskoj metropoli Vuhanu, na Tajvanu se upalio znak za uzbunu. Sećanja na pandemiju SARS virusa iz 2003. sa stotinama zaraženih i 73 mrtva su još uvek sveža — vlasti su u stanju pripravnosti.

© Tanjug / Chiang Ying-yingTajna uspeha verovatni leži u brzoj reakciji.
Da li će naša budućnost izgledati kao na Tajvanu? - Sputnik Srbija
Tajna uspeha verovatni leži u brzoj reakciji.

Tajvan je još 31. decembra prvi obavestio Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o opasnosti prenošenja korona virusa sa čoveka na čoveka, u vreme kada se u Kini situacija još nije dovoljno ozbiljno shvatala. Međutim, na ovaj imejl niko nije odgovorio.

Zbog toga je američki predsednik Donald Tramp SZO kasnije optužio da je ignorisala rana upozorenja. 

S obzirom na to da Kina još uvek smatra da je Tajvan deo njene teritorije, ova ostrvska zemlja nije članica SZO. Nakon što je 2016. na Tajvanu na vlast došla predsednica Caj Ingven, koja je posebno kritična prema Kini, SZO toj zemlji više ne dopušta ni posmatračku ulogu —
na pritisak Kine.

SZO zapravo Tajvan smatra delom Kine. To delimično ima apsurdne posledice: nakon izbijanja pandemije u Kini i upozorenja SZO, zemlje poput Italije i Vijetnama su ukinule letove za Tajvan, iako tamo u tom trenutku uopšte nije bilo zaraženih. Mnogi Tajvanci su zbog toga morali da ostanu u inostranstvu.

Stroge mere u „novoj normalnosti“

Ove rane zabrane ulaska u zemlju su se pokazale kao vrlo delotvorna mera. Vlasti su pratile i shodno potrebama prekidale lance infekcije i pogođene osobe smeštale u karantin. Javnost je u toj ranoj fazi bila redovno obaveštavana o rizicima i o preventivama. Rana akcija vlade je Tajvance poštedela dugotrajnih blokada društva i ekonomije.

© Chiang Ying-yingSvuda se poštuje mera razmaka od 1,5 metara. U školama, ali i na ulazima u banke, pošte i radnje - meri se temperatura i dezinfikuju ruke.
Da li će naša budućnost izgledati kao na Tajvanu? - Sputnik Srbija
Svuda se poštuje mera razmaka od 1,5 metara. U školama, ali i na ulazima u banke, pošte i radnje - meri se temperatura i dezinfikuju ruke.

Direktor SZO za hitnu pomoć Mihael Rajan je pun pohvala za tajvanske vlasti: „Tajvan je pokrenuo vrlo uspešnu javnu zdravstvenu reakciju, što je vidljivo i iz brojki.“

Za primer je i to kako zemlja danas upravlja „novom normalnošću“. Tako bi mogao izgledati život u drugim zemljama nakon ukidanja strogih restrikcija i dok se ne pronađe vakcina. U svim javnim prevoznim sredstvima zaštitna maska je obavezna. Taksisti smeju da odbiju putnike ako ne nose zaštitu.

Svuda se poštuje 1,5 metara razmaka, a restorani i kafići osiguravaju dovoljno razmaka između stolova. U zatvorenim prostorima je dozvoljeno okupljanje do 100, a u otvorenim do 500 osoba. U školama, ali i na ulazima u banke, pošte i radnje meri se temperatura i dezinfikuju ruke. Na aerodromima i železničkim stanicama su postavljeni uređaji koji putnicima automatski mere temperaturu.

Oni koji dolaze na Tajvan, uglavnom su to sada samo Tajvanci, moraju 14 dana u samoizolaciju. Na aerodromu moraju da pokažu svoj telefon kako bi vlasti mogle da utvrde njihov dži-pi-es signal i tako kontrolišu pridržavanje karantina, prate svaki korak tokom te dve nedelje.

Posebnim korona-taksijima, koji se nakon svake vožnje kompletno dezinfikuju, novopridošli se prevoze do mesta karantina, odnosno samoizolacije. Ako se dži-pi-es signal prekine, recimo, zbog lošeg signala ili ako se istroši baterija, brzo dolazi policija. Vlasti dva puta dnevno zovu da provere da li je osoba zaista pored svog telefona. Kazne za nepridržavanje su drastične: od tri do 30.000 evra. Tako bi mogla da izgleda „nova normalnost“ i u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala