Naučnici upozoravaju: Još dve godine ćemo živeti sa koronom

© REUTERS / Santiago ArcosĐina i njen suprug Viktor koji poslednjih nedelja nisu mogli da rade zbog mera koje je država preduzela protiv virusa korona, sa decom gledaju TV u Ekvadoru.
Đina i njen suprug Viktor koji poslednjih nedelja nisu mogli da rade zbog mera koje je država preduzela protiv virusa korona, sa decom gledaju TV u Ekvadoru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija kovida 19 može trajati dve godine, zaključili su u Centru za proučavanje infektivnih bolesti pri Univerzitetu Minesota u SAD.
Kako navodi „Blumberg“, naučnici su uvereni da virus neće moći da se kontroliše sve dok ga ne preboli dve trećine stanovnika planete. Dodatne poteškoće predstavlja činjenica da kovid 19 može da se širi i bez simptoma.

Istraživači preporučuju svetskim vladama da se pripreme za to da pandemija neće biti uskoro završena i da može doći do novog talasa u naredne dve godine.

Bez obzira na to, prve ograničene partije vakcina mogu biti spremne već 2020. godine. Naučnici se prisećaju iskustva sa epidemijom gripa iz 2009-2010. godine, kada je vakcina bila spremna tek nakon što je epidemija dostigla vrhunac u SAD. Ona je ipak pomogla da se spreči infekcija 1,5 miliona ljudi i nekoliko stotina smrtnih slučajeva u toj državi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala