Američki ugao: Flota nam nije spremna za rat s Rusijom ili Kinom

© AP PhotoAmerički razarač klase Arli Burk
Američki razarač klase Arli Burk  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izdanje „Nešenal interest“ poziva se na izveštaj analitičkog centra RAND, u kome se navodi da u slučaju rata SAD sa ozbiljnim protivnikom, poput Rusije ili Kine, američki brodovi neće biti u stanju da pruže adekvatnu podršku kopnenim snagama, jer će brzo istrošiti svoje glavno naoružanje — rakete.

Američki razarači sa raketama „Tomahavk“ brzo će potrošiti svoje borbene komplete tokom sukoba visokog intenziteta, zbog toga su i danas aktuelni brodovi sa običnim oruđem velikog kalibra, poput onog na bojnim brodovima iz perioda Drugog svetskog rata, piše časopis „Nešenal interest“ u članku posvećenom razaračima američke ratne mornarice.

Pretpostavljalo se da će razarači tipa „Zamvolt“ rešiti taj problem. Međutim, zbog visoke cene i problema sa pogonskim sistemom, umesto 32 broda — američka mornarica će dobiti samo tri, navodi izdanje.

„Zamvolt“ je za SAD kao Su-57 za Rusiju — moderan, neupadljiv i jedinstven.

Nosač aviona Džordž Vašington - Sputnik Srbija
Svet ratnih brodova 2030: Ko ima najmoćniju mornaricu

Razarače tipa „Zamvolt“ najpre je bilo planirano opremiti sa dva oruđa kalibra 155 milimetara i da ispaljuju visoko precizne granate na udaljenosti većoj od 80 milja. Međutim, prema pisanju izdanja, kada je smanjeno finansiranje programa razarača, oruđe je postalo vrlo dragoceno i odlučeno je da ga ne koriste. Umesto „zamvolta“, kopnene snage i desant podržavaće stari razarači „Arli Berk“ i raketne krstarice „Tikonderoga“.

Američka mornarica trenutno raspolaže sa 22 krstarice, od kojih svaka ima dva oruđa kalibra 127 milimetara, kao i 67 razarača sa jednim oruđem kalibra 127 milimetara.

Krstarica Petar Veliki - Sputnik Srbija
„Nešenel interest“: Ruski brodovi među najboljima na svetu

Razarač „Arli Berk“ može da primi 600 granata, a „Tikonderoga“ — 1.200. Prema analitičarima RAND-a, oni bi istrošili svoje zalihe za otprilike sat vremena, posle čega bi morali da napune arsenal, ali postoji šansa da to ne bude jednostavno.

Stoga je domet vrlo važan: brodovi se mogu pozicionirati dalje, tako da bi zalihe mogle lakše da se dopune. Nije slučajno što kompanija „Rejteon“ modernizuje „Mod četiri“, kako bi omogućila domet do 50 milja. Zbog toga je za ratne brodove sada izuzetno važno oružje dugog dometa, a ne rakete, naveo je „Nešenal interest“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala