Varnice na relaciji Tramp — Peking

© AP Photo / Andy WongKina aktivirala novo oružje protiv Amerike...
Kina aktivirala novo oružje protiv Amerike... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp kaže da je način na koji Kina upravlja krizom izazvanom korona virusom dokaz da će zvanični Peking „učiniti sve što bude mogao“ da spreči njegov reizbor na novembarskim predsedničkim izborima u SAD. Iz Pekinga poručuju da nemaju interes za tako nešto.

Prema Trampovom rečima, Kina bi učinila sve samo da on izgubi na izborima u novembru da bi u Belu kuću došao kandidat demokrata Džo Bajden, od kojeg bi se očekivalo da smanji pritisak na zvanični Peking koji je on nametnuo, preneo je Tanjug.

Ubrzo je stigao i kineski odgovor na optužbe Vašingtona.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang naglasio je na brifingu za novinare da su predstojeći američki izbori unutrašnje američko pitanje i da se Peking nada da ga Vašington neće uvući u taj proces.

Američki predsednik, koga u SAD često optužuju da je prekasno reagovao na epidemiju korona virusa, optužio je Kinu da nije dovoljno učinila da svet na vreme upozori na širenje zaraze.

On je početkom nedelje rekao i da Amerika razmatra razne varijante odgovornosti Kine za to što nije uspela da spreči širenje virusa korona i dodao da se radi o velikom novcu.

„Nemačka razmatra varijante, mi razmatramo varijante i mi govorimo o znatno većem novcu nego Nemačka. Nismo još doneli konačnu odluku“, rekao je Tramp novinarima na pitanje da li Vašington planira da zatraži od Kine odštetu za gubitke izazvane krizom zbog virusa korona, kao što je to navodno učinila Nemačka, zatraživši 130 milijardi evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala