Tvrđava na krajnjem severu Rusije: Kako je nikla „Arktička detelina” /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Na ostrvu Aleksandrina zemlja, u arhipelagu Zemlje Franca Josifa, smeštena je jedinstvena ruska vojna baza „Arktička detelina”, izgrađena za manje od dve godine. Glavni cilj baze je protivvazduhoplovna odbrana, prenosi ruska televizija „Zvezda”.

„Arktička detelina” je jedinstveni kapitalni objekat na arhipelagu Zemlje Franca Josifa.

Izgrađena je za manje od dve godine, iako je oko nje samo beskrajna snežna pustinja, koju zapljuskuju vode Severnog ledenog okeana.

Materijali za izgradnju baze dopremani su vojno-transportnim avionima i brodovima, iako se zaliv oslobađa leda svega na par meseci. Upravo zato je i teško poverovati da je donedavno, na mestu deteline, bila samo večno smrznuta zemlja.

Komfor na minus 50 stepeni Celzijusa

Zimi se temperatura na ostrvu često spušta do minus 50 stepeni, a najviša temperatura tokom leta ne prelazi deset stepeni u plusu. Vreme se menja nekoliko puta dnevno: od slabe mećave do olujnog vetra.

Na ovom prostoru žive polarni medvedi, koji često navraćaju u goste i čak bez zadrške zalaze do trema vojne baze.

Detelina se sastoji od nekoliko komfornih stambenih kompleksa. U njima se nalazi tuš i sve što je neophodno. Na gornjim spratovima postoji i biblioteka s kompjuterskom salom, kao i prava bioskopska sala. Pored su i soba za bilijar, pa čak i vodopad, doduše, mini.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeRuska vojna baza Arktička detelina
Tvrđava na krajnjem severu Rusije: Kako je nikla „Arktička detelina” /video/  - Sputnik Srbija
Ruska vojna baza Arktička detelina

Baza je snabdevena raznovrsnim zalihama koje omogućavaju autonoman život i rad tokom pola godine. Ovde postoji i sopstveni zatvoreni sistem vodosnabdevanja i grejanja. Voda se za potrebe baze crpi iz lokalnih podzemnih jezera.

Moćnom radaru ne promiče ništa u radijusu od 300 kilometara

Nebo iznad ove arktičke zone kontroliše radarska stanica. Ona vidi sve u radijusu od 300 kilometara. Da bi radarska oprema izdržala surove mrazeve, obložena je visokootpornom tkaninom.

Morske granice arhipelaga pouzdano brane obalski raketni sistemi „Bastion”, koji svojim raketama mogu da potope bilo koji nepoželjni brod, pa čak i nosač aviona.

Jedan od glavnih vitalnih delova baze je aerodrom Severne flote „Nagursko”. Na njega trenutno mogu da sleću avioni tokom cele godine, a ranije je takva mogućnost bila dostupna samo zimi. S pojavom mraza, na ostrvu je funkcionisala pista na ledu.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeRuska vojna baza Arktička detelina
Tvrđava na krajnjem severu Rusije: Kako je nikla „Arktička detelina” /video/  - Sputnik Srbija
Ruska vojna baza Arktička detelina

Dužina nove piste iznosi 2,5 kilometara. Kako bi ovde mogli da sleću svi avioni Vazduhoplovno-kosmičkih snaga i mornaričke avijacije, uskoro će je produžiti za još kilometar. Materijal za njenu izgradnju dobija se upravo ovde, na ostrvu.

Veština preživljavanja u ekstremnim uslovima

Do dalekih grebena i  udaljenih ostrvskih područja može stići samo čovek.

Do nekih borbenih pozicija može se stići samo običnim skijama, a do drugih, samo motornim sankama ili specijalnim transporterima.

Kako bi se snašli na neosvojenom prostoru, ruski „arktički” vojnici sprovode usiljene marševe. U ovim ekstremnim uslovima, oni nisu naučili samo da prežive, nego i da se zaštite. Specijalne snage su, na primer, savladale pravljenje snežnih igloa. Ove veštine su kao udžbenik za sve ruske oružane snage. Njega će koristiti za dalje osvajanje Arktika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala