Situacija u Rusiji će još dugo biti opasna

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaDevojka u zaštitnoj maski i rukavicama ispred Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi
Devojka u zaštitnoj maski i rukavicama ispred Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se polako sprema za izlazak iz režima samoizolacije nakon što je predsednik Vladimir Putin produžio neradne dane u zemlji do 11. maja i naložio Vladi da napravi plan faznog ukidanja ograničenja. Stručnjaci su uvereni da će taj proces uskoro početi,  ali da će situacija ostati opasna još dugo.

Virusolog Anatolij Aljtštejn upozorava da će i posle ukidanja režima samoizolacije situacija još dugo ostati opasna. Prema njegovim rečima, slabljenje režima samoizolacije u Rusiji desiće se postepeno, dugo će građani morati da drže distancu na javnim mestima, a takođe moraće i da se odreknu rukovanja i zagrljaja prilikom susreta sa prijateljima i kolegama.

Situacija u Rusiji se neće brzo menjati

„O merama ukidanja protivepidemijskih mera davaće se odgovarajuće preporuke. Naravno, karantin neće biti ukinut odmah, jednim potezom - danas karantin, a sutra potpuna sloboda. Mislim da će smanjenje karantinskih mera početi za par nedelja, možda i ranije, ali neće biti naglog ukidanja. Mnogi slučajevi obolelih se i dalje beleže i oni će se postepeno smanjivati.  Zato se moraju poštovati mere kao što je držanje distance i izbegavanje kontakata", rekao je za Sputnjik ruski virusolog.

Govori se o tome da bi jedna od mera mogla da bude i obaveza poslodavaca da redovno mere temperaturu svih zaposlenih. Ukoliko je ona povišena ili postoje simptomi prehlade obavezno je udaljavanje sa posla. Takođe se ne preporučuje radnicima sa hroničnim bolestima, smanjenim imunitetom, trudnicama i osobama starijim od 65 godina da rade, kao i onima koji imaju kontakt sa zaraženima ili onima koji se vraćaju iz inostranstva.

"Prema sociološkim istraživanjima ogroman broj ruskih građana smatra da je po njih  rizik od obolevanja virusom korona veoma nizak. To znači da s lepšim vremenom, a sve ide ka tome, Rusi možda neće želeti da propuste šansu da se "lepo odmore" i druže. Jasno je da se u tom slučaju do sredine maja kod nas može pojaviti hiljade novoobolelih, što lako može dovesti do produženja karantina na još nekoliko nedelja“, smatra ruski ekonomista Evgenije Nadoršin.

Težak povratak na staro

Obustava rada mnogih preduzeća u vezi sa pandemijom kovid 19 šteti ekonomiji, ali početak maja u tom pogledu nije značajan, napomenuo je ekspert.

„Majski praznici nikada nisu značili vrhunac ekonomske aktivnosti. Karakteriše ih mala kori snost sa stanovišta ekonomije i zato bi bilo normalno da te dane provedemo u karantinu. U tom pogledu ne vidim nikakvu katastrofu", rekao je Nadoršin.

Psiholozi upozoravaju da povratak starom načinu života utiče na nervni sistem i da se na to treba pripremiti.

Podsetimo, zbog pandemije virusa korona u Rusiji su od 30. marta proglašeni neradni dani. Zatvoreni su restorani, tržni i sportski centri, saloni lepote, bioskopi, muzeji, pozorišta, parkovi, dečija igrališta itd. Gotovo sve, osim bolnica, prehrambrenih prodavnica, apoteka, komunalnih službi, gradskog prevoza i niza drugih vitalno važnih delatnosti.

Većina Rusa radi od kuće, a građanima je dozvoljeno da odu do najbliže prehrambene prodavnice ili apoteke, prošetaju kućnog ljubimca na 100 metara od zgrade ili izbace smeće. Takođe, napuštanje domova moguće je samo u slučaju da je potrebna hitna medicinska pomoć ili u slučaju odlaska na posao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala