Rusija može zatvoriti granice dok se ne napravi vakcina protiv korone

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaAvion "Erbas A320" kompanije "Aeroflot"
Avion Erbas A320 kompanije Aeroflot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske granice bi zbog pandemije virusa korona najduže mogle ostati zatvorene bar dok se ne napravi vakcina protiv kovid 19, izjavio je za radiostanicu „Govori Moskva” prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.

Po mišljenju senatora, trenutno ne treba žuriti s otvaranjem granica, jer avioni omogućavaju veoma vrzo širenje infekcije.

„Zaraza se širi momentalno. Ako otvorimo granice, imaćemo veliki priliv obolelih od korone ili nosilaca virusa iz inostranstva”, istakao je Džabarov.

Pored toga, dodao je on, za sada i nema potrebe za ponovnim uspostavljanjem avionskog saobraćaja, pošto ga ni ostale države neće tako brzo pokrenuti. Džabarov je još istakao da ne vredi žuriti, kako to ne bi donelo više štete, nego koristi.

Istovremeno, direktorka „Rospotrebnadzora” Ana Popova, je u intervjuu za sajt stopkoronavirus.rf, izjavila da pre sredine leta niko ne može da ostvari vidljive rezultate testiranja vakcine protiv virusa korona.

CC0 / Pexels / Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija
Rusija može zatvoriti granice dok se ne napravi vakcina protiv korone - Sputnik Srbija
Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija

Prema njenim rečima, trenutno je u toku rad na šest vakcina državnog naučnog instituta ‘Vektor’ i još tri od drugih proizvođača.

„Nadamo se da ćemo vrlo brzo početi s testiranjem vakcine. Trenutno je moguće ubrzati taj proces, jer se zahvaljujući nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, unose izmene u regulatornu bazu”, objasnila je Popova.

Podsetimo, zbog pandemije kovid 19, ruske vlasti su u potpunosti obustavile međunarodni putnički avio-saobraćaj. Avio-prevoznici jedino mogu da obavljaju letove kojima se ruski državljani vraćaju u domovinu, dok je izlazak iz zemlje dozvoljen samo strancima i Rusima, koji imaju strano državljanstvo.

Kako je ranije saopšteno iz državnog naučnog instituta „Vektor”, formirana je preliminarna grupa dobrovoljaca za testiranje vakcine protiv kovida 19, a veći deo grupe čine zaposleni u centru. Prema proceni, testiranja vakcine počeće u junu 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala