Rusija pravi platformu za ultrapouzdan kvantni internet

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaProgramer za kompjuterom
Programer za kompjuterom - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se aktivno radi na kvantnom internetu, čiju platformu kreira Univerzitet ITMO u Sankt Peterburgu u saradnji sa Ruskom venčurnom kompanijom (RVK) na infrastrukturi kompanije „Ruske železnice“ (RŽD).

U taj projekat biće investirano 300 miliona rubalja (oko 3.788.000 evra). Prvi klijenti platforme mogu biti finansijske organizacije, državne korporacije, proizvodna preduzeća i infrastrukturni objekti.

Kvantna kriptografija omogućiće najviši stepen zaštite prenosa podataka koji su danas dostupni.

Platforma će omogućiti prenos poverljivih informacija različitih vrsta i obima, saopštila je „RVK“ za list „Izvestija“.

Direktorka Centra za naučno poslovno partnerstvo pri ITMO Univerzitetu Vladlena Serebrjakova rekla je da će pilot zona za uvođenje platforme biti pokrenuta 2021. godine na infrastrukturi „Ruskih železnica“.

Vlada je tokom leta 2019. godine odlučila da RŽD budu odgovorne za razvoj tehnologije kvantne komunikacije u zemlji i potpisala je obavezujući sporazum sa tom kompanijom.

Platforma za pouzdan internet i bezbednost informacija

„Kvantna komunikacija je jedan od najperspektivnijih pravaca za osiguravanje bezbednosti informacija“, izjavio je profesor Moskovskog fizičko-tehničkog instituta (MFTI) i šef naučne grupe Ruskog kvantnog centra Aleksej Fjodorov.

Uz pomoć kvantne komunikacije može se garantovati poverljiva distribucija kriptografskih ključeva između udaljenih korisnika. Glavnu prednost kvantnog interneta u odnosu na obični predstavlja visok nivo zaštićenosti. Novi tip komunikacije razvija se u mnogim zemljama sveta, uključujući Rusiju.

Ruska državna kompanija za telekomunikacije „Rostelekom“ objasnila je da se za razmenu ključeva za šifrovanje u tehnologiji koriste pojedinačni fotoni (kvanti), čije se stanje nepovratno menja čim neko pokuša da ih „pročita“. Stoga će svaki pokušaj presretanja biti odmah otkriven i sprečen.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala