NATO uključuje Gruziju u „hibridnu odbranu“ protiv Rusije

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Vojne vežbe "Morski povetarac" na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
NATO namerava više da uključi Gruziju u osiguranje bezbednosti u Crnom moru, putem „hibridne odbrane“ od Rusije, izjavio je specijalni predstavnik generalnog sekretara Alijanse za Kavkaz i Centralnu Aziju Džejms Apaturaj.

U intervjuu za gruzijski radio, Apaturaj je objasnio planove NATO-a „pogoršanjem situacije u sferi bezbednosti na Crnom moru za Gruziju, Ukrajinu i države-članice NATO-a“.

„Razlog za to su agresivni koraci Rusije u Gruziji i Ukrajini“, utvrdio je on.

Po njegovim rečima, Rusija je navodno iskoristila Krim za „povećanje vojnih snaga u Crnom moru“, što utiče i na države NATO-a i na Gruziju i Ukrajinu.

„Polazeći od toga, mi nameravamo da aktivno uključimo Gruziju u takozvanu ’hibridnu odbranu‘ protiv takvih izazova sa strane Rusije kao što su sajber-napadi, dezinformacije, energetske blokade, maskiranje vojne i obaveštajne aktivnosti“, saopštio je specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a.

Pod dva, po njegovim rečima, „NATO namerno uključuje Gruziju u program vazdušne bezbednosti, koja omogućuje Gruziji da bolje razume šta se dešava u njenom vazdušnom prostoru“.

„Treća komponenta — veće učešće Gruzina i Ukrajinaca u zajedničkim vojnim vežbama, posebno jer u Gruziji vrlo dobro funkcioniše Školski centar NATO-a i Institucionalna vojna škola“, izjavio je on.

Apaturaj je izrazio nadu da će tamo biti više Ukrajinaca.

„Pod četiri, saveznici razmatraju pitanje većeg učešća Gruzije u regionalnim vojnim vežbama. Na takav način mi smo napravili četiri jasna koraka kako da se Gruzija više uključi u osiguranje bezbednosti na Crnom moru“, rekao je Apaturaj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala