Kremlj: Situacija u vezi sa kovidom u Rusiji bolja nego u mnogim evropskim zemljama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPrazan Crveni trg u Moskvi tokom režima samoizolacije zbog epidemije virusa korona kovid 19.
Prazan Crveni trg u Moskvi tokom režima samoizolacije zbog epidemije virusa korona kovid 19. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija u vezi sa epidemijom virusa korona (patogen kovid 19) u Rusiji bolja je nego u nekim evropskim zemljama, vlasti preduzimaju najstrože mere, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Situacija u Rusiji je zaista bolja nego u brojnim evropskim zemljama, jer je Rusija uspela da iskoristi privremeni zaostatak, nekoliko nedelja, kako bi hitno proširila mogućnosti zdravstvenog sistema“, rekao je Peskov novinarima.

„Pitate zašto raste broj zaraženih? Raste zbog pandemije“, dodao je Peskov.

On je primetio da se trenutno beleži porast broja slučajeva i da se za suzbijanje rasta preduzimaju mere i na saveznom i na regionalnom nivou.

Portparol je dodao i da još nije vreme za opuštanje i izlazak napolje.

„Skok, za sada dinamika fluktuira, primećujemo porast. I još uvek nije vreme da se umirimo, opustimo i izađemo napolje“, prokomentarisao je Peskov trenutne statističke podatke o incidenciji virusa korona u Rusiji.

U poslednja 24 časa registrovano je 7.099 novih slučajeva kovida 19, od čega je 3.093 u Moskvi.

Peskov je dodao da će odluka o postepenom ukidanju samoizolacije biti doneta posle majskih praznika, ali da se naredni dani moraju provesti u ovom režimu.

„Putin je izneo svoj stav. Rekao je da shvata da ljudi više nemaju snage da izdrže ovu samoizolaciju, ali je sa druge strane, pozvao sve da se ujedine i presede ostatak nedelje, preostale dane, pre nego što se donesu odluke o postupnom izlasku. To je potrebno za sve nas“, rekao je Peskov novinarima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da će period od 6. do 8. maja biti neradni dani. Sve u svemu, neradni dani trajaće do 11. maja, a izlazak iz samoizolacije počeće 12. maja, ali neće biti trenutan.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala