Astronom o užarenoj kugli nad Srbijom: Nije Starlink satelit, može da bude NLO /foto, video/

© Foto : YT/Dragan MilosavljevićVatrena kugla na nebu iznad Beograda
Vatrena kugla na nebu iznad Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Užarena kugla snimljena iznad Beograda u tehničkom smislu može da bude NLO, ali ne mora da znači da se radi o vanzemaljcima, kaže astronom Branko Simonović.

Niz pojava na nebu u poslednje vreme uznemirio je građane Srbije. Posle niza svetlećih tački koje su identifikovane kao sateliti Ilona Maska, pojavio se snimak užarene lopte na nebu iznad Beograda, a videli su je građani naselja Medaković, Zvezdara i Voždovac.

© Foto : Jutjub/Nikzaxs / skrinšotUžarenu kuglu videli su brojni građani Beograda
Astronom o užarenoj kugli nad Srbijom: Nije Starlink satelit, može da bude NLO /foto, video/ - Sputnik Srbija
Užarenu kuglu videli su brojni građani Beograda

Astronom Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ rekao je za TV „Prva“ da ta „užarena lopta“ nema veze sa satelitima Starlink zbog pozicije na nebu na kojoj se pojavila, ali da je i dalje teško utvrditi šta je tačno u pitanju na osnovu snimaka, jer su lošeg kvaliteta i na njima se ne vide karakteristike objekta.

Dodaje da postoje različite opcije šta bi ta lopta mogla biti, te da može da nagađa da je u pitanju signalna raketa koju je neko ispalio, jer ona ume da ostane dugo na nebu i da sjaji upadljivo crveno kao što se vidi na snimcima, ali da mogu da budu i baloni na topli vazduh.

Na pitanje šta je NLO, Simonović kaže da je strogo uzev taj izraz sasvim legitiman, jer se on odnosi na svako leteće telo.

U onom slučaju ako je detektovan od strane kontrole letenja i službi koje prate vazdušni prostor, za ovu loptu bi moglo u tehničkom smislu da se kaže da je neidentifikovani leteći objekat. NLO ne podrazumeva vanzemaljce, ističe astronom.

© Foto : Jutjub/https://www.youtube.com/watch?v=l58nWIvyYs0Sateliti Ilona Maska na nebu će ponovo biti vidljivi početkom maja
Astronom o užarenoj kugli nad Srbijom: Nije Starlink satelit, može da bude NLO /foto, video/ - Sputnik Srbija
Sateliti Ilona Maska na nebu će ponovo biti vidljivi početkom maja

Kompanija „Spejs iks“ početkom maja šalje nove satelite, tako da ćemo opet imati priliku da na noćnom nebu vidimo „voziće“ satelita Ilona Maska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala