Amerika ulaže 50 miliona dolara za vojne objekte u baltičkim zemljama

© REUTERS / Ints KalninsVojnici i oklopna vozila američkog 2. puka raspoređeni u Estoniji tokom vojnih vežbi
Vojnici i oklopna vozila američkog 2. puka raspoređeni u Estoniji tokom vojnih vežbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington planira da izdvoji 49 miliona dolara na projekte izgradnje ili obnove vojnih objekata američke vojske u Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Sredstva su namenjena za projekte izgradnje, remonta ili obnove objekta kao što su aerodromi, železnice, skladišta nafte, goriva i maziva, skladišta municije i eksplozivnih materijala, kasarni, stambenih blokova, administrativnih zdanja, radionica, vojnih poligona, operativno-obaveštajnih centara i drugih objekata vojske SAD.

Sredstva su namenjena i za izradu raznih vrsta dokumentacije, kao što su topografske karte, dokumentacija koja se tiče zaštite prirodne sredine.

Planirano je da bude zaključeno najmanje tri ugovora, pri čemu kandidati za realizaciju projekata mogu biti samo američke firme ili lokalne firme u kojima SAD imaju učešće. Ko će biti zadužen za realizaciju, biće određeno u septembru.

Cilj je da se osigura jača podrška za tekuće i buduće misije Inženjerskog korpusa pešadije SAD u tri baltičke zemlje u okviru Evropske inicijative obuzdavanja.

Ta inicijativa predviđa razmeštanje nekoliko hiljada vojnika i opreme NATO-a u onim evropskim zemljama koje se graniče sa Rusijom, kao odgovor, kako tvrde u Alijansi, na „agresivno ponašanje Moskve“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala