Zatvorena najveća ozonska rupa nad Severnim polom

CC0 / piksabej / Arktik
Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što se gotovo mesec dana nadvijala nad Arktikom, konačno je zatvorena najveća ozonska rupa koja je ikad otkrivena iznad Severnog pola, saopštili su istraživači iz evropske službe za nadzor atmosfere CAMS.

Rupa u ozonskom omotaču, delu Zemljine atmosfere koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja, prvi put se otvorila nad Arktikom krajem marta, kada su neobični vetrovi nekoliko sedmica zaredom zarobili hladan vazduh nad Severnim polom.

Polarni vrtlog stvorilo je kružni kavez hladnog vazduha, koji je doveo do stvaranja visokih oblaka u regionu. Oblaci pomešani s veštačkim zagađivačima poput hlora i broma hranili su se gasovima u ozonskom omotaču sve dok u atmosferi nisu otvorili ogromnu rupu tri puta veću od Grenlanda, navodi se u saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA).

Dok se velika ozonska rupa svake jeseni otvara nad Južnim polom, uslovi koji omogućavaju oblikovanje tih rupa mnogo su ređi na severnoj hemisferi, rekli su istraživači ESA. Arktička ozonska rupa otvorila se ove godine samo zato što je hladni vazduh na tom području bio koncentrisan mnogo duže nego što je to uobičajeno.

​Krajem prošle sedmice, taj se polarni vrtlog „podelio“, rekli su istraživači CAMS-a, stvarajući put vazduhu bogatim ozonom da se vrati u područje iznad Severnog pola. Za sada ima premalo podataka da li arktičke rupe ozonskog omotača poput ove predstavljaju novi trend.

„Ovo je prvi put da možete govoriti o pravoj ozonskoj rupi na Arktiku“, rekao je za „Nejčr“ Martin Dameris, stručnjak za pitanja atmosfere u Nemačkom vazdušnom centru, piše „Lajv sajens“.

Nakon što se gotovo mesec dana nadvijala nad Arktikom, konačno je zatvorena najveća ozonska rupa koja je ikad otkrivena iznad Severnog pola, sopštili su istraživači iz evropske službe za nadzor atmosfere CAMS, prenose „Nezavisne“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala