Policijski čas od četvrtka u 18 do subote u 5 ujutro, vikendom kao radnim danima

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će sutra na Kriznom štabu, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, izaći sa predlogom da zabrana kretanja počne od četvrtka u 18 časova i da traje do subote u pet ujutro.

Vučić je na RTS-u objasnio da se tom merom želi dobiti dan i po, što je važno, kako bi došli do pet do sedam dana zaredom sa rastom infekcije ispod pet odsto, kako kažu stručnjaci.

“Jer, kada budemo to imali, bićemo blizu da zaraza izgubi snagu“, podvukao je on.

Kazao je da će ovaj put zabrana kretanja biti dvostruko kraća nego što se očekivalo.

Od subote kao i do sada

Istovremeno je najavio da neće biti zabrane za penzionere, koji će u petak moći da budu ceo dan na ulici, a ne samo posle 18 časova.

Od subote, dodao je, biće ponovo sve kao i do sada, slobodno kretanje do 18 časova za sve, a potom samo za penzionere, dodajući da će za vikend važiti pravilo kao i za radni dan.

Vučić je podvukao da će se to sve sprovoditi uz dodatno pravilo na kojem insistira epidemiolog Kon, a to je zabran okupljanja više od pet ljudi.

Okupljanje više od pet ljudi biće prekršaj, poručio je on.

Vučić je istakao da se brojke kreću u dobrom smeru, rekavši da procenjuje, na osnovu brojki od posle podne, da će sutra biti na četiri ili manje preminulih.

SUbota i nedelja - dani pripreme za otvaranje kafića

Ukazao je da se od ponedeljka ide na otvaranje kafića i restorana, i da Srbija počinje da živi i radi.

«Naš predlog je zbog toga racionalan, jer kako da kažemo ljudima da otvaraju kafiće, a da ne mogu to da pripreme, a sada će imati i subotu i nedelju za pripremu», objasnio je on.

Vučić je kazao da će s tim predlogom izaći pred Krizni štab, iako vlada može sama da donese odluku, ali mu je važno da se struka s tim složi.

Inače je kazao da je to nešto što je struka i tražila.

Podsetio je da je od početka govorio da će slušati struku, i da je uvek pitao Kona i Dariju Kisić-Tepavčević, da je Stevanović bio uvek za najžešće mere, jer on radi sa bolesnicima i voleo bi da bude sve vreme karantin, jer ne želi da vidi ljude na respiratoru.

Zahvalan lekarima, želimo da krizni štab donese odluku

Ukazao je da je dr Nestorović imao nešto drugačiji stav, i da nije bilo jednoglasje na sastanku dva krizna štaba, juče ujutru, zbog čega su on i premijerka sada svoj predlog stavili na papir.

„Mogli smo da donesemo odluku, jer mi to donosimo. Ne bežimo od odgovornosti, ali zahvalan sam lekarima i želimo da odluke bude doneta na Kriznom Štabu“, objasnio je on.

Kazao je da je predlog ono  sa čim će biti svi zadovoljni, jer je urađeno što je struka tražila.

Ujedno je rekao da svi sada znaju kako bi rešavali sitzaciju, pošto su svi i stručnjaci u fzdbalu i sada postali eksperti za korona virus.

„U početku su lekari bili zvezde koje spasavaju, a kada je opasnost bila manja krenula je histerična kampanja protiv njih“, naveo je Vučić.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala