Virus korona bio u Italiji nedeljama pre prvog zvaničnog slučaja

© REUTERS / FLAVIO LO SCALZOZdravstveni radnici uzimaju uzorke krvi za testove na virus korona (kovid 19) u Milanu
Zdravstveni radnici uzimaju uzorke krvi za testove na virus korona (kovid 19) u Milanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 160 osoba bilo je u kontaktu s novim virusom korona na širem području Milana, a 1.200 širom Lombardije već 26. januara, nedeljama pre prvog zvanično registrovanog slučaja, pokazala je analiza radne grupe iz tog italijanskog regiona.

Novi virus korona cirkulisao je u Milanu od kraja januara, odnosno 26 dana pre nego što je „otkriven“ prvi pozitivan slučaj u Kodonju 21. februara, piše italijanski list „Korijere dela sera“, pozivajući se na rezultate analize radne grupe iz Lombardije, a prenosi Tanjug.

Centar za medicinsku pomoć u Murmansku - Sputnik Srbija
Italijanski stručnjak: Virus korona bio u Lombardiji možda još u novembru /video/

Regionalna analiza urađena na osnovu pojave simptoma pokazala je da je krajem januara virus počeo da se širi u Milanu, u početku pomešan sa simptomima gripa.

„Nulti dan“ vrti se oko datuma 26. januara i velika je verovatnoća da je tog dana samo u Milanu bilo 46 slučajeva zaraženih novim virusom korona, a 543 u celoj Lombardiji.

List piše da se Italija probudila 21. februara i shvatila da je epidemija stigla kada je testiranjem počela da registruje pozitivne slučajeve.

Ako se pogleda porast broja zaraženih ljudi, kriva počinje da raste 21. februara i 28. aprila dostigla je 74.348 zaraženih u Lombardiji, a kako su testiranjem otkrivani pozitivni pacijenti, njima su postavljena pitanja o vremenskom periodu početka pojave prvih simptoma.

U to vreme, podseća italijanski list, svi napori borbe Italije protiv virusa bili su usmereni na aerodrome, posebno u Rimu i Milanu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja virusom korona sa više od 27.000 žrtava, od kojih skoro polovina u Lombardiji, a ta zemlja je sve bliža izlasku iz blokade, pošto je najavljeno da će od 4. maja stanovnici imati veću slobodu kretanja unutar regiona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala