U Francuskoj najavljuju novi lek za koronu: Spas od virusa u „tocilizumabu“?

CC0 / Piksabej / Lek za virus korona
Lek za virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U iščekivanju vakcine, koja jedino, medicinski, može da oslobodi svet pošasti virusa korona, francusko Ministarstvo zdravlja i solidarnosti izdalo je saopštenje u kome se ističe da je po prvi put jedan tretman u istraživanju pokazao „ohrabrujuće rezultate“, a reč je o leku – „tocilizumabom“.

„Konstatovano je da su pacijenti koji su tretirani tim lekom pokazivali manje potrebe za respiratorima i manji broj smrtnih slučajeva tokom dvonedeljnog praćenja. To je prvi lek sa značajnim efektima koji su primećeni tokom jednog kliničkog ispitivanja“, ističe se u saopštenju.

Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija - Sputnik Srbija
Širom sveta se pravi skoro 80 vakcina i 155 lekova protiv kovida 19

Ispitivanje je izvršeno u okviru francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i istraživanja, a pokrenuto je posle zaključka da organizmi inficirani kovidom 19 ponekad luče molekule koje favorizuju upalu, odnosno inerleukine, prenose „Novosti“.

Iz ministarstva su poručili da će ovi „prvi ohrabrujući rezultati“ biti objavljeni posle mišljenja stručnog komiteta. Takođe se dodaje da su potrebna dodatna ispitivanja da bi se potvrdio interes za ovaj tretman.

„Tocilizumab“ je prvi lek koji je dobio ovako ohbrabrujući zvanični zaključak. Za sve ostale tretmane, uključujući i hlorokin oko koga postoji dosta polemike u zemlji, i za koje su optimizam izražavali pojedinci ali ne i zdravstvene vlasti, prethodno je odobreno da mogu da se koriste uz strogu lekarsku kontrolu, ali bez ovako eksplicitnih stavova.

Naglašeno je i da je potrebno nastaviti istraživanja na drugim molekulima. U kliničkim ispitivanjima u Francuskoj trenutno učestvuje 2.000 ljudi.

„Tocilizumab“ je imunosupresivni lek, koji ima važnu ulogu u imunskom odgovoru u telu i koji se prvenstveno koristi za lečenje teških formi reumatoidnog artritisa, ali se primenjuje i kod nekih drugih bolesti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala