Tragedija Donbasa. Zašto se ništa ne menja na istoku Ukrajine?

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaPut u selu Semjonovka u Donjeckoj oblasti nakon vazdušnih napada ukrajinskih vojnika
Put u selu Semjonovka u Donjeckoj oblasti nakon vazdušnih napada ukrajinskih vojnika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti ne žure da reše situaciju na istoku Ukrajine. To pokazuje i činjenica da se Vrhovnoj radi ne podnose nikakve inicijative za deeskalaciju situacije u Donbasu.

Nikakve inicijative vezane za realizaciju Minskog sporazuma nisu stigle u Vrhovnu radu, izjavio je predsednik ukrajinskog parlamenta Dmitrij Razumkov.

„Do danas, ne sećam se da je nešto bilo registrovano ili da se planira da bude podneto na razmatranje u bliskoj budućnosti“, dodao je on.

Ruski politički ekspert Vadim Kolesničenko smatra da se Ukrajina nalazi u ovakvoj situaciji jer se nalazi u neodređenom položaju.

„Ne samo da se nadvila kriza, jer se ne zna ko će pobediti u SAD (na predsedničkim izborima) i samim tim ko će biti zadužen za Ukrajinu, već i u EU daju na znanje da je u evropskoj porodici naroda niko ne čeka. Osim toga, potrebno je štititi interese učesnika državnog puča (iz 2014. godine). Njihovi interesi — bogatstva koje su oni uspeli da ukradu“,rekao je za Sputnjik Kolesničenko.

On je dodao da normalizacija situacije u Donbasu znači istragu i kažnjavanje odgovornih za državni udar.

„Time što ne poštuju sporazum, ne podnose nikakve inicijative, nastavljaju sa granatiranjem Donbasa, zločinačka klika pokušava da se spasi. Život stanovnika Donbasa ih ne interesuje i u tome je sva tragedija“, zaključio je Vadim Kolesničenko.

Vojna operacija ukrajinskih vlasti protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike traje još od 2014. godine. Prema podacima UN za taj period, poginulo je oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog i tokom susreta kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala